Hangágyúval védik a balatoni ültetvényeket

Nem először kerekedett vita a hét elején a turisták nyugalmát féltő önkormányzatok és a szőlőültetvényeiket hangágyúval védő dél-balatoni gazdák között, ám míg korábban csak október elején, közvetlenül a szüretkezdet előtt kezdett működni a kellemetlen zajjal járó hangágyú, most, hogy gyorsabban érik a szőlő, már a júliusi nyaralók fülét is bántja a zaj.

Az érintett önkormányzati vezetők és a borvidék képviselői tegnap a balatonlellei városházán ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak az egyébként milliós károkat okozó seregélyek elleni védekezés részleteiről. Ezt megelőzően Balassa Balázs, a tóparti önkormányzatokat képviselő Balatoni Szövetség elnöke lapunknak elmondta: a védekezés a gazdák részéről indokolt.

Hírdetés

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a kiemelt üdülőkörzet vendégei és a turizmusból élő emberek mind kevésbé tolerálják a szőlő védelmével járó zajt. Pócz József, a helyi hegyközség elnöke jelezte: a következő öt-hat hétben türelmet kérnek a Balaton-parton nyaraló vendégektől.

A hangágyú ugyanis az egyetlen hatékony védekezési eszköz, s mivel több ezer ember megélhetését veszélyezteti a seregélyek okozta kár, ezért nem szeretnék, ha a gazdák helyett a madarak szüretelnék le a termést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »