Hamvazószerda: kinek, hogyan, miért kell böjtölnie?

Hamvazószerda: kinek, hogyan, miért kell böjtölnie?

Hamvazószerda van, ezzel megkezdődik a negyvennapos nagyböjti időszak.

Hamvazószerdával megkezdődik a húsvéti előkészületi idő, a nagyböjt. Böjtölésünk során legyünk alázatosak, ne várjunk elismerő szavakat, pillantásokat, így húsvét vasárnapján mi is újjászülethetünk Jézus feltámadásának titkában – figyelmeztet közleményében a Magyar Katolikus Püspüki Konferencia.

Ferenc pápa is erre buzdít 2020-as nagyböjti üzenetében. Mint fogalmaz, Jézus halála és feltámadása nem egy múltbeli történés: a Szentlélek erejében a húsvéti esemény mindig aktuális, és lehetővé teszi, hogy Krisztus testét szemléljük és megérintsük a sok szenvedő emberben.

Karsay Eszter, a Klauzál téri református gyülekezet lelkipásztora az InfoRádiónak azt mondta, hogy a nagyböjt nem étrendi, étkezési kérdés, hanem a húsvétra való szellemi és lelki készülődésről szól.

“Föltesszük ilyenkor a kérdést, hogy

ki a fontos az életünkben, mire van igazán szükségünk. A készülésben benne van, hogy bocsánatot kérek és adok embereknek.

És hát az Isten-kapcsolat a fontos.”

A mai társadalomban szinte minden a fogyasztásról szól, a lelkipásztor szerint ez nem jó.

Hírdetés

“Ebben egészen odáig megyek, hogy tévénézés, videófilmek nézése vagy az internet használatában is bizonyos önfegyelmet, önuralmat tanúsítok.”

Az egyház szigorú előírásai az évszázadok alatt jelentősen enyhültek – mondta az InfoRádiónak Varga Máté néprajzkutató.

“Korábban ténylegesen a húsmegvonás tartozott a 40 napos böjthöz. Azonban ebben is aztán a reformáció időszakában engedmények léptek életbe. A katolikusok engedélyt kértek arra a pápától, hogy lehessen tojást enni.”

A nagyböjt kezdetével a hetekig tartó ünnepségek időszaka is véget ér.

“Sok helyen

nagybőgőt temettek el

jelképesen” – mondta.

Aki betartja a hamvazószerdával kezdődött nagyböjti időszakot, azért figyelnie kell arra, hogy ne legyen egyhangú a táplálkozása – fogalmazott az InfoRádió által megkérdezett dietetikus, Antal Emese.

“Eleve tervezzük meg azt, ha böjtölni szeretnénk, ez odafigyelést igényel.”

A böjt alatt nem kell koplalni – tette hozzá a dietetikus, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek, a kismamák, a betegek és az idősek egyáltalán ne böjtöljenek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »