Hamvazkodás napja van

Hamvazkodás napja van

A keresztények legnagyobb ünnepét megelőző Nagyböjt veszi a mai nappal kezdetét. Ebben az időszakban az egyházi előírás szerint szigorú böjt megtartására, önmegtagadásra szólítja a híveket, hogy azok kellőképpen felkészítsék magukat Krisztus feltámadásának örömére.

Az Egyház idén február 14-én kezd Jézus húsvéti minisztériumára emlékezni. A 40 napos nagyböjti időszak a lélekújulás, a tavaszi megtisztulás, a megerősödés és a kemény harc ideje is.

– olvasható az Éneklő Egyház népénektárban.

Lelkiismeretvizsgálat, irgalmasság

A nagyböjti érzésvilág sajátosságai közé tartozik az ember lelkiismeretének vizsgálata, életének, cselekedeteinek értékelése, a külvilág kizárása, a megbánás, valamint a liturgiával való egyesülés után a nagyböjtben lévő önuralom felajánlása. A böjt úgy ételböjtöt, irgalmasságot, mint imádságot jelent.

Áldozati cselekmények egyike a hústól való tartózkodás, mely Hamvazószerdán és Nagypénteken, illetve a nagyböjti pénteken kötelező. Mindemellett az egyén saját akaratából is hozhat olyan elhatározást, miszerint egyéb dolgokat, tevékenységet is megvon magától, pl. legkedveltebb frissítő, partizás, stb. A táplálkozás korlátozása a napi három alkalommal való étkezést is érinti. Ez az egyén 18. életévének betöltése után a 60. életévének betöltéséig betartandó.

A hús fogyasztásában való önmegtartóztatás nem érinti a betegeket, valamint azon személyeket, akik számára mások biztosítják az ételt. Az irgalmasság az adakozást, valamint a megbocsájtást foglalja magába. Az imádság pedig a lélek Istenhez való felemelkedését, a külvilágtól való elzárkózás általi önmagunkba való fordulást, valamint a fokozott imádkozást jelenti.

Hamvazószerdán és az azt követő vasárnapon a lelkiatya hamuból keresztet tesz az istenfélők homlokára. E hamv a korábbi esztendő virágvasárnapi szertartáson megáldott barkából készül. Mivel a hamu az elmúlást jelképezi, így a plébános mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy: Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!

A Szentatya idei nagyböjti üzenetének lényege, hogy  „A gonoszság megsokasodása miatt sokakban kihűl a szeretet”.

Laky Erzsébet

Felhasznált források itt és itt:

Nyitókép: parafia-cieslin.pl


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »