Hamvas Zoltán: a Bocuse d'Or-elismeréssel a legjobbak közé került Magyarország

Hamvas Zoltán: a Bocuse d'Or-elismeréssel a legjobbak közé került Magyarország

Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke a rendszerváltozás óta figyeli a magyar gasztronómia fejlődését, szerinte “ma már nem kistestvérek vagyunk, hanem egyenrangú partnerek” a világ gasztrotérképén.

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia lett.

Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke az InfoRádióban elmondta, több aspektusa van a sikernek.

“A magyar csapat pár napig, hétig a középpontban fog szerepelni, de egy hihetetlen klubba kerültünk be ezzel az eredménnyel,

a legjobb ételeket elkészítő országok közé”

– mondta Hamvas Zoltán.

Szerinte az elmúlt évek hihetetlen összefogása, egybekovácsolódása sikeresen irányította a figyelmet Magyarországra, legyen szó akár a Michelin-csillagokról vagy a Bocuse d’Orról.

“A magyaroknak és a külföldieknek is az az üzenet, hogy Magyarország egy nagyon jó és izgalmas hely, érdemes idejönni” – mondta még.

Hírdetés

Hamvas Zoltán még a rendszerváltozás előtt kezdte a pályafutását, akkor még nem kezdődött el a lassú, tudatos, 10-15 éves nagy “építkezés”, csak később.

“Azóta felnőtt egy generáció, amely beszél angolul, németül, franciául, az internettel kinyílt a világ, hihetetlen fejlődés volt, és úgy tapasztalom, hogy a mostani generációnál megvan a szakmai alázat, az elköteleződés, a tudás, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy bekerüljön Magyarország a világ elitjébe” – rajzolta fel az idővonalat.

Hogy ettől a magyar gasztronómia egésze felkerül-e az európai vagy világtérképre, arról azt mondta, sarkos lenne azt mondani, hogy a Bocuse d’Or jelent mindent, de azt állítja,

  • a jó éttermek
  • a jó bárok
  • a jó street food
  • a jó bisztrók

megléte a feltétele annak, hogy mindenki megtalálja azt, amit keres, és ahol szívesen költ, és vigye haza a barátainak az élményeit, azt már nem is említve, hogy a szakma sem kistestvérként, hanem egyenrangú partnerként beszél a magyar szakemberekkel.

Nyitókép: Stand Restaurant

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »