Hamran rendőrfőnök maradna

Hamran rendőrfőnök maradna

Štefan Hamran ideiglenes rendőrfőkapitány kedden megerősítette, hogy maradna ebben a pozícióban, és jelentkezett a meghirdetett pályázatra. A jelentkezési határidő november 30. Megerősödik a belügyminiszter hatásköre a rendőrfőnök-választás terén.

A pozíció azt követően üresedett meg, hogy az előző rendőrfőnök, Peter Kovařík szeptember 15-ével távozott. A rendőrség vezetésével átmenetileg Hamrant bízták meg, aki már az előző pályázatra is jelentkezett.

Megerősödik a belügyminiszter hatásköre a rendőrfőnök-választás terén

Az SZK Nemzeti Tanácsa tagjai kedden elfogadták a rendőrség, a Szlovák Információs Szolgálat, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar, valamint a vasúti rendőrség tagjainak közszolgálatáról szóló törvény módosítását, melynek értelmében megerősödik a belügyminiszter hatásköre az országos rendőrfőkapitány, illetve az Ellenőrzési Szolgálat (ÚIS) igazgatójának kinevezése és visszahívása terén.

Hírdetés

A jelöltek parlamenti meghallgatása a védelmi bizottság előtt csak konzultatív jellegű lesz, a bizottság ajánlásához a tárcavezetőnek nem kell tartania magát. A rendőrfőnök és az ÚIS igazgatója indoklás nélkül is leváltható lesz.

A rendőrfőnök és az ÚIS igazgatójának megbízatása jelenleg négy évre szól.

Az új jogszabály eltörli ezt a korlátozást. A jövőben a szóban forgó két tisztviselő megbízatása akkor ér véget, ha önként lemondanak, ha felmentik őket, vagy ha letelik a szolgálati idejük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »