Hamis PCR tesztekkel vert át több embert is egy bűnbanda

Hamis PCR tesztekkel vert át több embert is egy bűnbanda

Az egészségügyi termék hamisításának értelmi szerzője egy móri férfi volt, de a nyomozók eljárás alá vonták két társát is. A hatóság eddig száz sértettről tud, de nem kizárt, hogy a bűnbanda többeket is átvert – írja a rendőrség honlapja. 

A gyanú szerint egy magyar gazdasági társaság 2020-ban online felületen hirdetett és értékesített olyan COVID-19 PCR teszteket, amelyek hamisítványok, és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak.

A nyomozók a büntetőeljárás során megállapították, hogy az elkövetők cselekményüket pontosan összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. Egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz. A tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök voltak, melyeket átcímkéztek, és hamis azonosítókkal láttak el. Ezzel azt a látszatott keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR tesztelésre alkalmas termékei lennének.

Hírdetés

Ezidáig közel száz vásárló azonosítása történt meg, a további sértettek felkutatása folyamatosan zajlik. Az okozott kár mindeddig meghaladja a 7 millió forintot.

A nyomozás adatai szerint a hamisítás értelmi szerzője a 47 éves U.J. volt. A móri férfit a KR NNI munkatársai 2021. október 6-án fogták el otthonában, ahol kutatást is tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát – a 66 éves Sz.T-t, valamint a 46 éves B.I.T-t – szintén eljárás alá vonták. Mindhármukat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként – olvasható a közleményben.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »