Hamarosan szabadon lapozgathatjuk Esterházy Péter könyvtárának köteteit

Hamarosan szabadon lapozgathatjuk Esterházy Péter könyvtárának köteteit

Az író 12 ezres könyvtára a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházának földszintjén lesz látogatható.

Pénteken ünnepélyesen felavatják az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat, amely a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházának földszintjén lesz látogatható. A könyvgyűjteményben a kortárs irodalmi kötetek között német nyelvű kortárs irodalom, valamint emellett teológiai és filozófiai művek is szerepelnek. Több olyan munka is a hagyaték részét képezi, amely az Esterházy családdal foglalkozik. A részletekről Zászkaliczky Zsuzsannát, a könyvtár egyik kurátorát kérdeztük.

„Amikor Esterházy Péter elhunyt, a családnak az volt a szándéka, hogy a könyvtárát, amely egész életében körülvette, olyan közintézménynek, közgyűjteménynek ajándékozzák, amely vállalja a feldolgozáson túl az egyben tartást és a kutathatóságot egyaránt. Úgy tudjuk, hogy először a pannonhalmi bencéseket keresték meg, hiszen Várszegi Asztrik nyugalmazott főapáttal az író nagyon jó kapcsolatot ápolt, de elsősorban a hely szűke miatt nem tudták befogadni ezt a könyvtárat” – mondta a kurátor.

Zászkaliczky Zsuzsanna felidézte azt is, hogy az író özvegye, Esterházy Gitta találkozott Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspökkel, akinek felvetette, hogy az evangélikus gyűjteményt nem tudná-e befogadni.

Hírdetés

„Akkor Tamás püspök egyeztetett a könyvtár vezetőjével, a gyűjtemény igazgatójával, megpróbáltuk felmérni azt, hogy mind munkaerőben, mind helyszínben, mind anyagi erőben hogyan tudunk ehhez a munkához hozzáállni. Szerencsére Prőhle Gergely országos felügyelő is támogatta az ötletet, és végül egyesült erővel döntöttük el, hogy az evangélikus országos gyűjtemény fogadja be Esterházy Péter hagyatékának könyvtári részét” – mondta Zászkaliczky Zsuzsanna.

Mint kiderült, a hagyaték

nagyjából 12 ezer kötetből áll,

könyvészeti ritkaságot nem tartalmaz, ez „az írónak az a könyvtárra, amit nap mint nap forgatott és olvasott”. Az irodalmi klasszikusoktól, például Mikszáth Kálmántól, Móricz Zsigmondtól vagy Balassi Bálinttól, a népi szövegek összegyűjtött köteteitől kezdve a kortárs írókig terjed a szépirodalmi skála, elsősorban magyar, de külföldi szerzők művei is megtalálhatók benne.

A kurátor hozzáfűzte: „A szépirodalmon túl természetesen van benne filozófia, vallás, vallástörténet, esszékötet, művészettörténet, matematika. Olyan kötetek, amelyek egy igazi értelmiségi könyvtárában megvannak.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »