Hamarosan: Online konferencia a hit alapú civil társadalomról

Hamarosan: Online konferencia a hit alapú civil társadalomról

Október 30-án, pénteken online konferenciát és találkozót rendeznek, melyen többek között előad Székely János szombathelyi megyéspüspök is. A rendezvény a magyarországi és nemzetközi tapasztalatok alapján azt kívánja feltérképezni, milyen vallási-egyházi kötődésű civil társadalom alakult ki a régiónkban a rendszerváltozás óta.

Eddig soha nem elemzett téma áttekintésére vállalkozik a legnagyobb hazai egyházi kötődésű civil szervezetek konferenciája. A vallási kötődésű civil szervezetek a rendszerváltozás óta eltelt idő alatt, napjainkra kialakult helyzetéről és szerepéről folytatnak eszmecserét a résztvevők.

Előad többek között Székely János szombathelyi püspök, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke; Kecskés Péter civil kapcsolatokért felelős főosztályvezető (Miniszterelnökség), valamint a kezdeményező Máté-Tóth András (Magyar Pax Romana).

Az online eseményre ITT lehet regisztrálni.

A konferencia témája

A 30 évvel ezelőtt lezajlott kelet-közép európai fordulat egyik vezéreszménye és részben tapasztalata is a civil társadalom megélénkülése volt. A rendszerváltozás után különböző törvényi és gazdasági lehetőségek következtében a civil társadalmi intézmények száma ugrásszerűen megnövekedett. Az egyházak és vallási közösségek keretén belül is számos nagy, hivatalos nevén nem kormányzati szervezet (NGO) működik, és próbál választ adni a kortárs társadalmi igényekre.

A 30. évforduló időszerűvé teszi, hogy a feltegyük a kérdést, mi lett a hajdani civil lelkesedésből. A magyarországi és nemzetközi tapasztalatok alapján érdemes feltérképeznünk, milyen vallási-egyházi kötődésű civil társadalom alakult ki a régiónkban, milyen a társadalmi beágyazottsága, súlya, egyáltalán milyen mértékben civil a régió civil társadalma. Rendelkezik-e önálló anyagi forrásokkal, és képes-e szabadon kommunikálni az „idők jeleivel”? Ezekre a kérdésekre keresnek választ, tudományos előadásokat hallgatva, kerekasztal-beszélgetéseket folytatva és egymással találkozva.

Program

10 óra: megnyitó és köszöntés – Székely János megyéspüspök

Hírdetés

10.30: Civil társadalom Magyarországon – Sebestény István vezető főtanácsos (KSH)

11 óra: Vallási-egyházi civil szervezetek Magyarországon – Szilágyi Tamás valláskutató (SZTE)

11.30: A civil társadalom teológiája – Máté-Tóth András teológus, valláskutató (SZTE)

12: hozzászólások és vita

13: pályázati tapasztalatok I. – Martin Lenz osztályvezető (Renovabis)

13.30: pályázati tapasztalatok II. – Kecskés Péter főosztályvezető (Miniszterelnökség)

14 óra: hozzászólások és vita

14.20: kerekasztal a szervezők képviselőivel és hozzászólások

15.40: együttműködési tervek ismertetése, majd a konferencia lezárása

Forrás: FBE.hu

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »