Hamarosan minden munkakörben szükség lesz számítógépes ismeretekre

A jövőben a munkakörök 90 százalékánál elengedhetetlen feltétel lesz bizonyos fokú informatikai ismeret az alkalmazottak részéről. Ezért a Szlovákiai IT Szövetség (ITAS), a Munkáltatók Köztársasági Uniója (RÚZ) és a Szlovák Informatikai Társadalom (SISp) memorandumot írt alá a számítógépes ismeretek kiszélesítése érdekében – legyen szó szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről, vagy prezentációkészítésről.

 

Az együttműködési szerződés aláírásának apropóján a RÚZ elnöke, Miroslav Kiraľvarga elmondta, „Szeretnénk látni, milyen informatikai képességekkel rendelkeznek a potenciális álláskeresők, illetve a mi munkatársaink is. Tudni szeretnénk, hogy milyenek azok a képességek , amelyek már nem felelnek meg az adott elvárásoknak, és szeretnénk rendbe tenni a dolgokat”.

 

Mário Lelovský az digitalizáció terjedésével kapcsolatban kiemelte,

“Különböző felmérések szerint azt várhatjuk, hogy a jelenlegi munkahelyek 35 százaléka megszűnik. De egyúttal az is várható, hogy további 50 százalékkal nő az újonnan létrejövő munkahelyek száma.”

 

Lelovský szerint épp az újonnan létrejövő állásoknál kell arra számítani, hogy 90 százalékuk esetében elengedhetetlen feltételként jelennek meg a számítógépes ismeretek, hiszen az IT az élet minden területén jelen van: az automatizált gyártósoroktól kezdve az irodai alkalmazásokig.

 

Nem vagyunk kellően felkészülve

 

Az Európai Bizottság erre vonatkozó jelentése szerint az uniós polgárok fele csak részben rendelkezik a szükséges IT és matematikai ismeretekkel, 20 százalékuknál pedig egyáltalán nincsenek ilyen ismeretek.

 

Milan Ftáčnik a SISp elnöke arra figyelemeztetett, hogy az emberek jó része túlbecsüli saját IT képességeit. Az alkalmazottak egy jelentős része a hiányos ismeretei miatt naponta átlagosan 1-2 órányi munkaidőt veszteget el.

 

Ftáčnik szerint ezért fontos, hogy hivatalosan is elismert jogosítvánnyal rendelkezzenek az alkalmazottak. Az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL) 2004 óta Szlovákiában 41 ezer ember szerezte meg. A jogosítvány az Unióban érvényes okirat.

 

Terz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eduvorld.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »