Hamarosan még drágább lehet a sör Szlovákiában

Hamarosan még drágább lehet a sör Szlovákiában

Akár napokon belül drágulhat a sör Szlovákiában, mivel több gyártó is jelezte, hogy a növekvő költségeik miatt kénytelenek megemelni az áraikat. A jó hír, hogy a drágulás csak pár centes lesz, és ez is csak attól függ, hogy mit lépnek az üzletláncok, amelyekkel már tárgyalnak a gyártók.

A szlovákiai sörgyártók szerint a kormány szociális intézkedései miatt az elmúlt időszakban megugrottak a bérköltségeik, többet fizetnek azonban a beszállítóiknak és az energiaszolgáltatóknak is, így tovább már nem halogathatják a sör nagykereskedelmi árának a növelését.

„A Pilzeni Prazdroj Slovensko október elsejétől módosít a dobozos és palackozott sörök árán”

– ismerte el a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak Zdenka Huňady, a társaság szóvivője.

Áremelést tervez azonban a besztercebányai Urpiner is. Ez utóbbi és a Prazdroj együttesen a szlovák sörpiac nagyjábólfelét uralják.

Míg a Prazdroj nagyjából 0,86, az Urpiner legfeljebb 5 százalékos drágulást jelez, ami pár centes áremelésnek felel meg. Huňady szerint a Prazdroj a kiemelt márkák dobozos és palackozott változatainak az árát emeli meg átlagosan 2 centtel, a hordós sörök ára ugyanakkor ezúttal nem változik. A Prazdroj a tízes sörök kategóriájában 2–3 centtel növeli a palackozott Gambrinus, Šariš és Pilsner Urquell árát, 3 centtel pedig a dobozos Gambrinusét és Šarišét.

Hírdetés

A gyártók ezt azzal magyarázzák, hogy a dobozos és palackozott sörök esetében nagyobbak a gyártási költségeik. Branislav Cvik, az Urpinert gyártó Besztercebányai Sörgyár igazgatótanácsi elnöke szerint ők azonban már a nyár folyamán nagyjából 3 százalékkal megemelték a hordós söreik árát is, amit azzal indokolt, hogy az árpamaláta ára nagyjából 20–30 százalékkal nőtt. A két említett sörgyártóval szemben a piac 42 százalékát uraló Heineken egyelőre nem tervez áremelést.

„Még csak vizsgáljuk az aktuális piaci helyzetet, így korai lenne az árak várható alakulásáról beszélni”

– nyilatkozta Helena Windisch, a Heineken Slovensko cégkapcsolati menedzsere.

Hogy a sör nagykereskedelmi árának a változását a fogyasztók is megérzik-e, az nagyban függ az üzletláncoktól is. Ez utóbbiakkal már tárgyalnak az áremelést tervező sörgyártók.

„A fogyasztói árat a kereskedő határozza meg, és mi nem láthatjuk előre a várható reakcióikat” – ismerte el Huňady.

Az elmúlt időszakban már a többi ágazatban működő élelmiszeripari cég is jelezte, hogy az üzletláncok rendkívül kemény tárgyalópartnernek számítanak, ha az árakról van szó. Hogy tárgyalnak a gyártókkal a sör nagykereskedelmi áráról, azt a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak eddig csupán a Terno és a Kaufland ismerte el.

(mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »