Hamarosan lassulni fog a lakossági fogyasztás. Közeleg az idő, amikor elfogynak a pénztartalékaink

Hamarosan lassulni fog a lakossági fogyasztás. Közeleg az idő, amikor elfogynak a pénztartalékaink

A következő hónapokban a háztartások fogyasztása eléri határait. Az UniCredit Bank elemzője, Ľubomír Koršňák szerint ezt az ukrajnai háború következtében romló fogyasztói hangulat mellett mindenekelőtt a rekordinfláció fogja megbontani.

A háztartások befejezik a költekezést

– mondta az elemző.

Tovább gyengülnek a szlovákiai kiskereskedők változatlan áron számolt bevételei. Koršňák szerint a rekordmagas infláció tavasz óta rontja a fogyasztói bizalmat és a lakossági keresletet.

A kiskereskedők bevételei

Hírdetés

 „Ennek ellenére a kiskereskedelmi forgalom továbbra is meghaladja az előző év azonos időszakának és a járvány előtti év azonos időszakának szintjét“

– jegyezte meg Koršňák.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a szezonálisan kiigazított eladások a szlovák kiskereskedelemben júliusban további 0,7%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. Éves összehasonlításban növekedésük dinamikája 1,5%-ról 1,2%-ra lassult.

A járvány előtti év azonos időszakához képest a szlovákiai kereskedők eladásai 4,3%-kal voltak magasabbak. A júliusi eladások a kiskereskedelem mindkét részén, azaz az élelmiszer- és a nem élelmiszeripari részlegben csökkentek.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »