Hamarosan kivonul a Tigáz

Hamarosan kivonul a Tigáz

A tervek szerint április elején lezárja a Tigáz Zrt. és a Magyar Áramszolgáltató (MÁSZ) Kft. azt a tranzakciót, amely során a MÁSZ átveszi a Tigáz magyarországi szabad piaci gázportfólióját. A megállapodás értelmében – amelyet a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyott – a német RWE energetikai konszern magyar leányvállalata, a Magyar Áramszolgáltató Kft. átveszi a Tigáz szabadpiaci földgáz-kereskedelmi részlegét, valamint a cég értékesítési csoportját is. A tranzakciót követően az olasz ENI energiatársasághoz tartozó Tigáz Zrt. befejezi a szabad piaci gázkereskedelmet Magyarországon.

A cég még tavaly visszaadta az egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, vagyis bejelentette, hogy kivonul a lakossági piacról. Ez a folyamat várhatóan októberre ér véget. A Tigáz háztartási ügyfeleit az állami Főgáz Zrt. veszi át, s októbertől ez a vállalat lesz az egyetlen lakossági gázszolgáltató az országban.

Duzzadó ügyfélkör

Az eredetileg mintegy 800 ezer fővárosi felhasználót ellátó Főgáz ügyfélköre tavaly augusztus óta duzzad. Akkor a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját vette át az állami társaság. Ezt követően január elejétől a korábban az E.ON német energetikai konszern magyar leányvállalataihoz tartozó 600 ezer lakossági földgázfogyasztó került át az állami céghez. A francia hátterű GDF Suez mintegy 750 ezer fogyasztóját július 1-jétől látja majd el a kormányzati gáztársaság. A Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját pedig legkésőbb idén októberig vonja szolgáltatási körébe Főgáz. Így az állami gázipari társaság több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó gázszolgáltatója lesz.

A Tigáznak ősztől már csak a hálózatüzemeltető társasága marad meg. Ez a vállalkozás működteti az ország mintegy 88 ezer kilométeres vezetékhálózatának jelentős hányadát, megközelítőleg 33 ezer kilométert. Úgy tudjuk: az anyavállalat, az ENI ezt a céget is értékesítené, de vevőként a jelenlegi jogi és gazdasági környezetben csak a magyar állam jöhet szóba. A kormányzat pedig egyelőre hezitál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »