Hamarosan ismét migránsokat küldenek vissza Törökországba

Hamarosan ismét migránsokat küldenek vissza Törökországba

Két hét múlva küldhetik vissza a migránsokat ismét Görögországból Törökországba. A múlt héten 250 menekültet szállítottak vissza hajóval a görögök az EU–török megállapodás nyomán. A görög kikötővárosban, Pireuszban civilek tüntettek a deportálások ellen.

A görögországi Pireuszban demonstrálók szerint a nyugati országok tehetnek arról, hogy a menekültek otthontalanná váltak. A tiltakozók ellenzik az unió deportálásról szóló döntését is. Pireusz az Európába érkező migránsok elosztóközpontja. Átlagosan napi 3000-en érkeztek ide tavaly nyáron. Miután Macedónia lezárta határait Görögországgal márciusban, 5000 menekült rekedt a görög kikötővárosban.

A pireuszi menekülttábort most 100 önkéntes üzemelteti. 50 várandós nő is tartózkodik a táborban, nekik orvosi segítség kellene.

A brüsszeli megállapodás értelmében a múlt héten két csoportban 250 menekültet szállítottak vissza Törökországba. Sokan közülük menedékkérelmet nyújtottak be Görögországban, ám a kormánynak időre van szüksége a papírok elbírálásához. A menekültek következő csoportját két hét múlva szállítják Törökországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »