Hamarosan döntenek a gyömrői polgármester sorsáról

Hamarosan döntenek a gyömrői polgármester sorsáról

Megkapta hétfőn a gyömrői polgármester a Pest Megyei Kormányhivatal levelét a személyét érintő méltatlansági eljárásról. Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a levelet továbbította a képviselő-testület ügyrendi és jogi bizottságának. Az ő előterjesztésük alapján döntenek majd a képviselők a sorsáról.

A méltatlansági eljárást azért kezdeményezte a kormányhivatal, mert az augusztus végi időközi voksoláson újraválasztott településvezető a rendelkezésére álló 30 nap alatt nem mondott le önként posztjáról. A hivatal szerint viszont ezt kell tennie, miután tavasszal jogerősen elítélték.

Bazsó Zoltán, a hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szeptember végén a megyei kormányhivatal kezdeményezte a méltatlansági eljárás lefolytatását, miután a 30 napos határidő alatt Gyenes Levente önként nem távozott a polgármesteri székből. Ismertetése szerint a „kezdeményezésben foglaltak megvizsgálása, majd a javaslat előterjesztése a méltatlansági ügyekkel foglalkozó önkormányzati bizottság feladatkörébe tartozik. A javaslatról a képviselő-testületnek a következő ülésén, de legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül kell döntést hoznia.”

Gyenes Levente hétfőn megerősítette: nincs szándékában lemondani, s mivel szerinte a testület sem szavazza meg távozását, felkészült rá, hogy a kormányhivatal a munkaügyi bíróságig viszi az ügyet. „Állok elébe” – jelentette ki.

Mi ez az egész?

A politikust áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett számlagyáras perben Gyenes hetedrendű vádlott volt.

A gyömrői polgármesterkedő„Nem vagyok erkölcstelen, a jog most mellettem áll.” Interjú Gyenes Leventével szeptember elejéről.

Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról. Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben, így ismét elfoglalhatta a székét. A régi-új polgármester egyebek mellett egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva azt mondta: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

Új tisztség

A Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalásában az olvasható, hogy „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született”. Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente „előző” tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya tehát nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzi: véleménye nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat.

A kormányhivatal kitart álláspontja mellett. Mint azt korábbi közleményében írta: a 152/2014. kormányrendelet szabályozza mind a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind a belügyminiszter feladat- és hatáskörét. A szakmai irányítást a fővárosi, megyei kormányhivatalok törvényességi felügyeleti tevékenységének ellátása felett a Miniszterelnökség gyakorolja. A jogszabály szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja. A belügyminiszter előkészíti – egyebek között – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jogállására vonatkozó jogszabályokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »