Hamar megbukhat a spanyol bevándorláspárti politika

Három nap alatt csaknem kétezer bevándorló érkezett Spanyolországba. Több mint hatszázan az észak-afrikai spanyol városba, Ceutába tört be, a határkerítésen keresztül. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint ha ilyen ütemben folytatódik a beáramlás, akkor rövid életű lesz a baloldali spanyol kormány bevándorló-barát politikája – közölte az M1 Híradója.

„Győzelem!” – ezt skandálták afrikai bevándorlók százai, miután illegálisan átlépték az Európai Unió határát. Csaknem ezer szubszaharai bevándorló ostromolta meg az észak-afrikai spanyol város, Ceuta határát. Több mint hatszázan jutottak át a szöges kerítésen, akiket így a hatóságok kénytelenek voltak nyilvántartásba venni és befogadóközpontokban elszállásolni, a ceutai központ azonban már eddig is 15 százalékos túlterheltséggel üzemel.

„Győzelem!” – ezt skandálták afrikai bevándorlók százai, miután illegálisan átlépték az Európai Unió határát. Csaknem ezer szubszaharai bevándorló ostromolta meg az észak-afrikai spanyol város, Ceuta határát. Több mint hatszázan jutottak át a szöges kerítésen, akiket így a hatóságok kénytelenek voltak nyilvántartásba venni és befogadóközpontokban elszállásolni, a ceutai központ azonban már eddig is 15 százalékos túlterheltséggel üzemel.

A migránsok összecsaptak a rendőrökkel

Sok bevándorló a hat méter magas és mintegy nyolc és fél kilométer hosszú, szögesdrótos kerítés peremén üldögélt, amikor megérkeztek a rendőrök. A csendőrség beszámolója szerint a bevándorlók házi készítésű fegyverekkel támadtak a spanyol hatóságokra, például oltott mésszel, illetve széklettel megtöltött műanyag palackokat dobáltak és lángszóróvá átalakított spraykkel támadtak rájuk.

A spanyol rendfenntartók közül öten kórházba kerültek, 22 csendőrt a vöröskereszt a helyszínen látott el. A bevándorlók közül 16-an kerültek kórházba, és száznál is többen voltak, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Spanyolország a fő célállomás

Az andalúziai Tarifa városában is több tucat bevándorló ért partot, miután a spanyol parti őrség hajói fedélzetükre emelték az embercsempészek tengeren hánykolódó lélekvesztőiből. Mindössze három nap leforgása alatt több mint 1300 migráns ért partot Spanyolországban, az év eleje óta pedig több mint 19 ezer. Szakértők szerint mióta az új olasz kormány lezárta Itália kikötőit a bevándorlókat szállító hajók előtt, Spanyolország vált a földközi-tengeri migrációs útvonal fő célállomásává.

A migráció volt Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki tárgyalásainak is a fő témája. A baloldali politikusok egy közös nyilatkozatot is aláírtak, miszerint szervezetté kell tenni az európai migrációs útvonalakat.

Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a szocialista spanyol kormány ingatag parlamenti háttere miatt várhatóan rövid életű lesz a befogadáspárti spanyol kabinet és migrációs politikája. Hozzátette, a madridi kormány képtelen lesz integrálni a bevándorlók napról napra dagadó tömegeit, bevándorláspolitikáját előbb utóbb nem csupán költségvetési korlátok, de a társadalom ellánállása is változásra kényszerítheti.

Hírdetés

Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet Open Arms hajójának a fedélzetén Barcelona kikötőjébe érkeznek 2018. július 4-én. (MTI/AP/Olmo Calvo)

Több pénzt adnak a migránsok ellátására

A spanyol kormány 30 millió euróval növeli meg a földközi-tengeri migrációs útvonalon az ország partjaira érkezők megfelelő ellátására fordítható összeget idén – mondta el Magdalena Valerio munkaügyi, migrációs és társadalombiztosítási ügyekért felelős miniszter Madridban pénteken. A kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy meg kívánják erősíteni a humanitárius segítségnyújtást, amelyet megállapodások alapján például a Vöröskereszt, és más szervezetek végeznek a kormánnyal együttműködve.

Bejelentette: augusztus elsején nyílik meg az andalúziai Cádiz városa mellett, Chiclana de la Fronterában egy új befogadóközpont, ahova átirányítják majd azokat, akiket eddig sportközpontokban szállásoltak el. „A lehető legjobb ellátást szeretnénk nyújtani” – tette hozzá.

Mint mondta, döntöttek arról is, hogy több mint 300-zal növelik a migrációs ügyekkel, menedékkérelmekkel foglalkozó köztisztviselők létszámát. „Tranzitországként Spanyolországnak szüksége van az Európai Unió segítségére” – hangsúlyozta Magdalena Valerio, hozzátéve, hogy több pénzügyi forrás biztosítását kérték a közösségtől.

Fokozódik a migrációs nyomás Andalúzia partjainál

A spanyol tengeri mentőszolgálat Twitter-oldalán közölte: a nap folyamán 35 csónakból 627 embert mentettek ki a Gibraltári-szorosban. José Igancio Landaluce, Algeciras polgármestere arra hívta fel a figyelmet az Antena 3 spanyol kereskedelmi televíziónak nyilatkozva, hogy férőhelyeik megteltek, az újonnan érkezők pedig a kikötőkben veszteglő mentőhajókon töltenek akár több éjszakát is.

Susana Díaz andalúz elnök a kollektív felelősségre hivatkozva csütörtökön kérte a kormányfőt: hívja össze az ország 17 autonóm közösségének elnökeit, és tárgyaljanak az erőfeszítések megosztásáról. Hozzátette: Andalúzia kormánya 700-zal megnövelte azoknak a férőhelyeknek a számát, ahol egyedül érkező gyerekeket tudnak fogadni.

Az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) a múlt héten közölt jelentése szerint júniusban Spanyolország volt a legfőbb belépési pont Európába, ahol összesen 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is a Földközi-tenger számít a legveszélyesebb migrációs útvonalnak, ahol ebben az évben összesen 2186-an vesztették életüket.

Összességében 55 ezer illegális bevándorló érte el az európai partokat 2018-ban, míg a tavalyi év azonos időszakában számuk több mint kétszerese volt ennek, vagyis 111 753.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »