Hamar elapadt a tejpénz

A kormány szeretné folytatni az iskolatejprogramot, a célra ebben az évben tervezett forrás azonban gyakorlatilag elfogyott. Egy a kormány számára készített előterjesztés szerint ugyanakkor a programban részt vevők számát még ki is bővítené a Földművelésügyi Minisztérium. Ebből következik, hogy valahonnan pénzt kell átcsoportosítani erre a célra.

Úgy tudják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik), hogy a kormány csökkentette az iskolatejprogram támogatását, s a korábbi 175 helyett szeptembertől már csak hozzávetőleg száz járásban kapnak ingyen tejterméket az iskolások. Ehhez képest egy kormány-előterjesztésben az szerepel, hogyan lehet növelni a programban részt vevők létszámát. Lapunk úgy értesült, hogy a kormány a holnapi ülésén napirendre tűzi az iskolatejprogramot.

A kérdés megtárgyalása már csak azért sem tűrhet halasztást, mert az idei éves keret fele már az első negyedévben elfogyott, mostanra pedig gyakorlatilag a teljes éves előirányzatot felhasználták.

A tavalyelőtti iskolaévben mintegy 3,4 milliárd forintot folyósítottak az intézményfenntartók és szállítók részére a program keretében – szemben a 2010-ben kifizetett 400 millióval – derül ki az adatokból.

A programban részt vevő iskolásoknak és óvodásoknak kiosztott tejtermékek értéke alapján az MVH 2014-ben főként azért fizetett ki mintegy egymilliárd forinttal nagyobb összeget támogatásként, mint az előző évben, mert a korábbi évekhez képest nőtt a program népszerűsége, és a programban részt vevő gyerekek száma.

Ehhez képest eléggé érthetetlen, hogy az iskolatejprogramra idén miért csak 2,6 milliárd forintot terveztek be, miközben a 2012/2013-as tanévben szállítási időszakonként átlagosan 250 ezer gyerek részesült ellátásban, de a következő tanévben már 345 ezren, s a részt vevő intézmények és gyerekek száma azóta is nő. Lapunk ugyanakkor arról értesült, hogy jövőre már 4,3 milliárd forintot szán a kabinet a programra.

A program ráadásul a magyar költségvetés és az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg, igaz, az uniós arány legutóbb még a 20 százalékot sem érte el. Tisztán közösségi forrásból csak a középiskolákban tanulók kapják a tejtermékeket, az óvodások, az általános iskolások, valamint a sajátos nevelési igényű óvodások és tanulók részére pedig részben közösségi, részben pedig központi költségvetési forrásból finanszírozzák.

A 26 milliárdos agrárpiaci és egyéb agrártámogatási keretben ugyanakkor lapunk információi szerint van még felhasználható forrás az iskolatejprogram további működtetéséhez szükséges fedezetre. A keretből az agrárpiacot támogató intézkedések közül a belpiaci intézkedésekre uniós forrásból áprilisig folyósított összeg 1,8 milliárd forintot tett ki az erre tervezett 16 milliárd forintból, az intervenciós költségekre és a külpiacot támogató intézkedésekre nem is történt kifizetés az első negyedévben. Igaz, az intervenció a tejpor kapcsán már elkezdődött. Sovány tejpor felvásárlására a 2016. április 1. és szeptember 30. közötti időszakban meghatározott 109 ezer tonnás keretet meghaladó mennyiségre is van lehetőség, pályázat keretében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »