„Halszagú” dal: továbbra is él a titok, a Hír TV-nek nem osztottak lapot

„Halszagú” dal: továbbra is él a titok, a Hír TV-nek nem osztottak lapot

Változatlanul titok, hogy mi került 50 millió forintba az ’56-os emlékdalon. A választ a jubileumot szervező emlékbizottság ismeri. De a testület vezetőitől csak kiválasztott újságírók kérdezhetnek. A Hír TV pedig nincs ebben a körben.

Minden idők legnagyobb ’56-os konferenciáját rendezi a héten az 1956-os Intézet Alapítvány az egri egyetemmel közösen. Az emlékévet szervező bizottságtól – amelynek elnöke az emberi erőforrások minisztere, társelnöke pedig Schmidt Mária – az alapítvány ötmillió forintos támogatást kapott. Rainer M. János kuratóriumi elnök szerint az emlékév mérlegét korai lenne megvonni.

De – mint mondta – kíváncsian várja, hogy miként egyeztethető össze a forradalom szellemisége a bevándorlás elleni kampánnyal. A Széchenyi-díjas történész elmondta véleményét az emlékév sokat bírált daláról is.

„Az ’56-os Magyarország, akik csinálták, az bizony halszagú. Mint ahogy ugyanilyenek azok a munkások, akik a gdanski hajógyárban vagy a poznani nagyüzemekben vagy Kelet-Berlinben és Lipcsében 1953-ban, ’56-ban, ’80-ban, ’81-ben fellázadtak a szovjet típusú rendszer ellen, és bizony gyakorta a gyárudvaron olcsó halkonzervet ebédeltek. Ez halszagú, életszagú. Na most ilyen értelemben tökéletes a dolog” – fogalmazott Rainer M. János.

Az emlékdal refrénje az eredeti változatban nem volt tisztán érthető. Így lett a Magyarország, halld szavunk sorból Magyarország halszagú. A felvételt utólag javították. De azt továbbra sem tudni, hogy mi került a dalon 50 millió forintba.

A zeneszerző, az apai ágon magyar származású Desmond Child nem kért pénzt, ahogy az előadók sem. A stúdiót és a hozzá tartozó személyzetet a közmédia adta – szintén ingyen. Az emlékbizottság augusztus közepén állt utoljára szóba a Hír TV-vel, azóta nem hajlandó nyilatkozni.

„Ez az emlékév, ha minden álmunk, vágyunk teljesül, akkor az 50. évforduló sebét képes lesz begyógyítani, és mindannyiunknak, akik ebben az országban élünk, megint csak lesz egy olyan közös nevező – és ez Desmond Child dalának előadóinál jól látszik, hiszen a legkülönbözőbb táborokból érkező művészek énekeltek együtt. Ez mégiscsak azt jelzi, hogy vannak olyan ügyek, amelyek mögött nincs kérdőjel, hanem ezek vagyunk mi, erre büszkék vagyunk, és ebbe az irányba megyünk” – fejtette ki Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Közös nevező egyelőre nincs, az emlékbizottság továbbra is csak a neki kedves újságíróknak tart sajtótájékoztatót. A többiek a távirati irodától értesülhettek arról, hogy október 23-án, a forradalom hatvanadik évfordulóján a lengyel elnök lesz Magyarország díszvendége. Andrej Duda Orbán Viktorral mond majd beszédet a Kossuth téren.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »