Halogatják a döntést a metrópótló buszokról

Halogatják a döntést a metrópótló buszokról

Tovább halogatja a döntést a metrópótló buszokról a Fővárosi Közgyűlés. Ha május végén, június elején sincs egyezség, csúszhat a 3-as metró felújítása – ismerte el a főpolgármester.

„Az M3 metró infrastruktúra-rekonstrukcióra vonatkozó előterjesztést a közgyűlés a következő rendes ülésén tárgyalja meg” – közölte Kocsis Máté. Pedig a 3-as metró pótlása lett volna az egyetlen lényeges kérdés a csütörtöki rendkívüli ülésen. Budapest vezetése két lehetőséget tárt a Fővárosi Közgyűlés elé. A BKV vagy saját pénzből vásárol lengyel metrópótló buszokat, vagy a járat üzemeltetését magáncégekre bízza. A szolgáltatás kiszervezése lenne a drágább megoldás, amelybe egyelőre csak akkor menne bele a főpolgármester, ha a többletköltségeket a kormány állja.

Kocsis Máté önkormányzati tanácsnok a kormány friss döntésére hivatkozva kért halasztást. „Tegnap a kormány a magyar buszgyártással kapcsolatos stratégiáról döntött, ami egyébként a hazai nemzetgazdaságnak elemi érdeke. Mi örülünk egyébként ennek a döntésnek, csak azt nem tudjuk, hogy a fővárosnak ebben a helyzetben szükséges-e még e tárgyban további egyeztetéseket lefolytatnia a kormánnyal” – tette hozzá Józsefváros polgármestere.

A Demokratikus Koalíció megvenné a lengyel buszokat. „Itt van az előterjesztés, megvan a tender, van győztes, főpolgármester úr elmondta, hogy ebben az ügyben a város érdeke az, hogy a legolcsóbb, leggazdaságosabb ajánlatot fogadja el” – érvelt Gy. Németh Erzsébet, a Gyurcsány-párt fővárosi képviselője.

A szocialisták sem húzták volna tovább a döntést. „Én kérem tisztelettel főpolgármester urat, hogy álljon ki az eredeti döntése mellett, és hozzuk meg ezt a döntést, mert novemberben valóban indulni kell a rekonstrukciónak” – hangoztatta Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője.

A Jobbik a metrófelújítás csúszásától tart. „A 3-as metró felújítását már réges-régen meg kellett volna kezdeni, és mindenfajta halogatás, ami a buszos pótlást érinti, az veszélybe sorolja a 3-as metró felújítását” – vélekedett Tokody Marcell jobbikos politikus.

„Ez a döntés önmagában még nem csúsztatja a 3-as metrót, de ideje lenne már hamarosan majd dönteni” – jelentette ki Bolla Tibor. A BKV vezérigazgatója is mielőbbi döntést sürgetett. Tarlós István nem érvelt a halasztás mellett. „Ez a két hét – mi is számoltunk – nem okoz még csúszást. Ez még a novemberi kezdést lehetővé teszi. Az utolsó pillanat a június eleje lesz, amikor dönteni kell. Ha akkor nem dönt a közgyűlés, az már valóban konkrét csúszást fog okozni” – jegyezte meg a főpolgármester.

A halasztásra a közgyűlés kormánypárti többsége rábólintott. A főpolgármester előterjesztőként nem nyomott gombot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »