Halloween ünnepéről

Halloween ünnepéről

Október 31. a világ számos országában meghonosodott, angolszász eredetû halloween ünnepe.

Az elnevezés az angol All Hallows' Eve kifejezés rövidülése, magyarul mindenszentek elõestéjét jelenti, és valószínûleg kelta eredetû. A keltáknál ekkor, az õszi napéjegyenlõség és a téli napforduló között félidõben ünnepelték az újévet, kezdõdött az év "sötétebb" fele, amikor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura elõtt. A kelta papok, a druidák hite szerint az év eme legmágikusabb napján a halottak lelke szabadon járhat az élõk között, és hogy e kósza lelkek ne az élõk testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban próbálták elijeszteni a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy kiengeszteljék a nyugtalan lelkeket, egyengessék a mennyei örömök felé vezetõ útjukat.   

Az ünnep a kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelõzõ nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, mert ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal "ékesített" lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektõl.   

A halloween a 19. század közepétõl honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elõl százezrek vándoroltak ki a Zöld Szigetrõl az óceánon túlra, akik magukkal vitték szokásaikat, legendáikat is. Az egyik történet szerint volt egyszer egy Stingy Jack (Fukar Jack) nevû részeges, kiállhatatlan kovácsmester, aki többször is rászedte az ördögöt, mígnem a patás megígérte, hogy nem viszi el lelkét a pokolba. Jacket azonban halála után Szent Péter sem engedte be a mennyországba, ezért arra ítéltetett, hogy örökké bolyongjon, keresve nyughelyét. Vándorlása közben egy kivájt tarlórépát tartott lámpásként a kezében, benne izzó széndarabbal, így ragadt rá a Jack of the Lantern (Lámpás Jack) név, melynek rövidült változata, a jack-o-lantern a halloweeni töklámpásra utal. A lámpások eredetileg tarlórépából, karórépából vagy céklából készültek, a tök az ünnep tengerentúli meghonosításával terjedt el.   

A mindenszenteket megelõzõ nap mára elvesztette eredeti jelentését, de a kereskedõk számára igencsak jelentõs maradt. Az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik, több országban a televíziók a kóbor lelkek éjszakáján horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma fõként a gyerekek képzeletét ragadja meg, különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökbõl, és házról házra vándorolva "rémisztõ" fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt "zsarolnak" ki (trick or treat, azaz csíny vagy finomság). A felnõttek számára is rendeznek jelmezes partikat, tartanak felvonulásokat, a mulatság éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.   

Halloween éjjelén a "szörnyételek" is divatosak: a gyerekek is fogyaszthatják a paradicsomból készült vérlevest, a véres ujjat (hosszúra vágott sült krumpli és virsli ketchuppal), a kukacos földet (csokoládépuding fekete "kukac" díszítéssel) vagy Drakula vérpudingját (vaníliapuding málna- vagy epermártással). A felnõttek halloween-kenyeret sütnek: a gyümölcskenyérben gyûrût rejtenek el, és aki megtalálja, a következõ évben férjhez megy vagy megnõsül. Az italok készülhetnek gyümölcsbõl, felnõtteknek alkoholból, a lényeg az, hogy jó "véresek", azaz vörösek legyenek. Az ünnep számtalan, fõként persze amerikai regény, képregény és film tárgya, talán a leghíresebb John Carpenter Halloween címû, több folytatást megélt horrorfilmje. A soros új részt a tervek szerint 2018 októberében mutatják be, a produceri munkákban és a film zenéjének komponálásában is részt vesz majd John Carpenter, és a szereplõk közé visszatér Jamie Lee Curtis.   

Napjainkban Magyarországon is egyre népszerûbbek a ház elé vagy ablakokba kitett töklámpások, újabban halloween-programokat és partikat szerveznek, és néhány kísérteties hangulatú helyen boszorkányok szolgálják fel az italokat. A szellemek éjszakáján az ünnep és a borzongás szerelmesei a legkülönfélébb maszkokat öltik magukra, a gyerekeknek a többi közt futó- és jelmezversenyt rendeznek. Néhány településen töklámpás-szépségversenyt szerveznek, a Hõsök terén idén is volt október utolsó szombatján Töklámpás Fesztivál, amely jótékonysági esemény is egyben. A budapesti gyermekvasúton október utolsó hétvégéjén és hétfõn Halloween Expressz indul a jelmezbe bújt gyerekek számára, és az ünnep alkalmából a Fõvárosi Állatkert is készül halloween-programokkal a gyermekek számára, amelyek közt lesz tökfaragás, "szellemes" bowling, arcfestés és tök amõba is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »