Hallókészülékre szorulhatnak a hangos zenét gyakran hallgató fiatalok

Hallókészülékre szorulhatnak a hangos zenét gyakran hallgató fiatalok

Egyes kutatások szerint a hangos zene gyakori hallgatása akár átmeneti halláscsökkenést is okozhat. A fiatal generáció tagjainak egy része tapasztalta már, hogy egy dübörgő koncert vagy nagyon lármás buli után rosszabb volt a hallása, és aki rendszeresen nagy zajban szórakozik, annál akár maradandóvá is válhat a hallásprobléma – olvasható a Híradó.hu-n.

16 zenezaj_b

„A zene vagy a zaj 80 decibel fölött számít hangosnak, ez alatt az érték alatt az emberi fül még nem károsodik, viszont figyelembe kell venni, hogy létezik egyéni zajérzékenység is” – mondta Dr. Küstel Marianna audiológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember kifejtette, nyolcvan decibel alatt még nyolc órát bír a fül károsodás nélkül, 83 decibeles zajt már csak fele annyi ideig. Egy koncerten azonban nem ritka a százdecibeles hangerő, s ezt csupán néhány percig lehetne hallgatni. Aki a hangfal előtt hallgatja a zenét, természetesen nagyobb zajhatásnak van kitéve, mint aki távolabb áll, a távolsággal a zaj intenzitása ugyanis négyzetesen csökken

Az sem elhanyagolható, hogy a koncerthallgatás mellett ráadásul a fiatalok naponta több órát hallgatnak zenét fülhallgatón keresztül is. Dr. Küstel Marianna hangsúlyozta, a becslések szerint a mostani fiatalok harmada hallókészülékre szorul majd 40-50 éves korára, az állandósuló fülzúgásra azonban az sem jelent megoldást, a belső fül érzéksejtjei visszafordíthatatlanul károsodnak.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, ha valaki azt tapasztalja, hogy egy hangos koncert után tartósan zúg a füle, nem tud regenerálódni, azonnal forduljon fül-orr-gégész, audiológus szakorvoshoz. Ha órákon belül elkezdődik a kezelés, még elképzelhető, hogy lehet segíteni.

Tóth Attila, a Hallás Társaság Alapítvány kurátora arról számolt be, hogy felmérésük szerint a fiatalok naponta 3-4 órán át hallgatnak zenét fülhallgatóval, egyrészt hogy a környezeti zajokat kizárják, másrészt azért, mert egyszerűen hangosan szeretik hallgatni a zenét annak ellenére, hogy tudatában vannak, ez árt a hallásuknak.

Tóth Attila azt javasolta a fesztiválozóknak, hogy ne menjenek közel a hangfalakhoz, a koncertek között tartsanak szüneteket, hogy pihenjen a fülük, a rendszeresen koncertre járóknak pedig a füldugó használatát ajánlotta, amely akár 15-20 decibellel is csökkenti a hangerőt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »