Halasszák későbbre az ügyintézést az érsekújváriak

Halasszák későbbre az ügyintézést az érsekújváriak

A rendkívüli állapot idejében sem születési, sem házassági, sem hallotti anyakönyvi kivonatot nem állítanak ki az Érsekújvári Városi Hivatalban. A március 25-től érvényes rendelet érinti a házasulandókat is. A már bejelentett esküvőket megtartják, de új házasságkötési időpontot nem egyeztethetnek az érsekújváriak.

Az ügyintézést a városházán ideiglenesen szerdára korlátozták 8-tól 10 óráig és 15-től 17 óráig, de csak az ügyfélfogadó központ látogatható. A városháza tájékoztatása szerint jelenleg nem állítanak ki születési, házassági és halotti anyakönyvi másolatot sem. Az első születési anyakönyvi kivonat kiállítása kapcsán arról tájékoztatták a lakosokat, hogy a gyermek születésétől számított hatvan napig elegendő az édesanya egészségbiztosítási kártyája a gyermek orvosi ellátásához. Házasságkötési kérelmet sem nyújthatnak be a lakosok a városházán, és az elhunyt temetéséhez elegendő a halotti látlelet, nincs szükség a halotti anyakönyvi kivonatra. Az előre bejelentett házasságkötéseket megvalósítják, de a házasságkötő teremben csak az ifjú pár, két tanú, az eskető és az anyakönyvvezető lesz jelen.

Hírdetés

A koronavírus megfékezése érdekében a város központjában lévő Medicentrum rendelőintézet főkapuját is bezárták. Az egészségügyi központban nyolc körzeti orvos dolgozik és tizenhat szakrendelő található. Kifüggesztették a főbejárat ajtajára az egyes körzeti-, illetve szakorvosok elérhetőségét, és a páciensek csak előzetes egyeztetés alapján kereshetik fel a kezelőorvosukat. Ha az orvos aznap rendel, akkor a nővérke lejön a bejárathoz és beengedi a beteget a lezárt épületbe. Az egyik szemorvos például csak a délelőtti órákban rendel, délután csak a sürgős eseteket vizsgálja ki. Kivizsgálás előtt mindenkinek alá kell írni egy nyilatkozatot arról, hogy tudomása szerint nincs koronavírus fertőzése. A rendelőintézetbe érkező betegeket csak egyedül, kíséret nélkül engedik be az épületbe. Értesüléseink szerint azért volt szükség ilyen szigorú óvintézkedésekre, mert az egészségügyi dolgozóknak még nincs szükséges védőfelszerelésük, és a megyei tisztiorvosi szolgálat engedélyezte az épület lezárását.

Érsekújvárban szerdán kihalt volt a korzó és a főtér környéke, csak néhány járókelővel találkoztunk, akiktől megtudtuk, banki ügyeiket intézik, vagy hivatali alkalmazottként van teendőjük a városban. A köztéri piacot lezárták, csak a pékárut, újságot és dohányárut kínáló kisboltok maradtak nyitva. A közösségi oldalakon az érsekújvári térségbeli kistermelők ingyenes házhoz szállítással kínálnak a városi lakosoknak friss zöldséget, elsősorban salátát, újhagymát és retket. A kórház mögötti kertvárosrészben néhány helyen a tavaszi lomtalanítás során összegyűjtött szemetet és zöldhulladékot találtunk a házak előtt. A város vezetése a közelmúltban figyelmeztette a lakosokat a hulladék-elszállító Brantner céggel kötött egyezségéről, hogy későbbi időpontra halasztják a tavaszi nagytakarítást és lomtalanítást a vírusveszély miatt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »