Haláltánc a bombák földjén

Haláltánc a bombák földjén

Sorra robbantgatja a bombákat Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter, minden jel szerint ő Dacian Cioloş kormányának fenegyereke. Nehéz elhinni ugyanis, hogy meggondolatlanul tenné sokkoló nyilatkozatait. Megtörténhet, készül valamire a szakértői kabinet, és ezt tesztelik, vezetik fel, vagy saját tehetetlensége, a romániai torz rendszer korlátai mondatták ki vele a sorozatos súlyos vádakat. Esetleg a figyelmet tereli, hisz az általa irányított ágazat nyakig benne van a csecsemőket megfertőző élelmiszerbotrányban.

Első bombájával a tejfeldolgozóknak okozott jelentős károkat, s bár kiderült, bizony vannak hiányosságok, utólag a felelőssé tett cégről sem bizonyosodott be, hogy ő terjesztené a veszélyes kórt. A kár jelentős volt, ám mindmáig nem tudni, ki, mi okolható a sok-sok kisgyerek megbetegedéséért. A járvány csitul, a következő hasonló esetig el is felejtjük. Bátor volt vagy felelőtlen a miniszter vádjaival? Ma még talány.

Nem mondott újat, de egy ilyen rangú hivatalosságtól hallani mégis megdöbbentő kijelentés, hogy Románia Európa szemétdombja, ide hordják az olcsó, kétes minőségű élelem tetemes részét, és mert olcsó, veszik, viszik a polgárok meggondolatlanul. Igen ám, de kinek a hibája, hogy mindez megtörténhet? Hol vannak az ellenőrizni hivatott hatóságok – néhány közülük éppen a mezőgazdasági minisztérium fennhatósága alá tartozik –, és ki okolható azért, hogy oly kevés a pénz még mindig az itt élők zsebében, inkább az alacsony árra figyelnek, és nem a minőségre? Hol vannak a híres, szigorú uniós szabályok, melyek ellehetetlenítik a kistermelőket, kiskereskedőket? A nagyok esetében kijátszhatóak? Mindez kinek a hibája?

Legnagyobbat mégis az a kijelentése robbant, mely szerint Traian Băsescu uralgása alatt 35 milliárd eurót „menekítenek” ki hazai és külföldi üzletemberek az országból. Máshol is van korrupció – fejtegette a Brüsszelből hazatért szakértő –, ám Nyugaton az államtól lenyúlt pénzeket legalább helyben fektetik be, míg Romániából nemcsak el-, de ki is lopják a lenyúlt milliókat, hogy semmi hasznot ne termeljenek az országnak. Azóta is folyik a találgatás, hogy kinek kívánt odacsördíteni a szókimondó miniszter: Traian Băsescunak, az üzletember-politikusoknak, vagy esetleg egészen más volt a célpontja? Hisz ha megtörtént, amit állít – márpedig nagyon valószínű, útszéli pletykák eddig is rebesgették –, akkor hol voltak az oly szükséges és éber titkosszolgálatok? Hogyan nem parancsolt senki megálljt e kártékony folyamatnak? A politikum minden ága-bogának összes szereplője benne lett volna?

Achim Irimescu vagy a túlzottan megerősödött titkosszolgálatok szárnyszegésének adott jelzést, vagy a korcsosult, teljesen hiteltelenné vált politikai osztály végérvényes lejáratását célozta meg, így próbálja menteni a szakértői kormány hitelét. Vagy egész egyszerűen pufogtatja felelőtlenül a bombákat, míg egyik őt is elsodorja.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »