Halálra ítéltek egy Moszad-ügynöknek vélt orvostudóst Iránban

A férfit azzal vádolták, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak, és ennek következtében meggyilkoltak több vezető iráni atomtudóst – közölte hétfőn Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni ügyész. Az elítélt, Ahmadreza Dzsalali svéd-iráni orvostudós a múlt héten az iráni állami televízióban vallotta be, hogy Irán nukleáris és védelmi programjáról szóló titkos adatokat adott át az izraeli hírszerzésnek. Az elítélt állítólag számos alkalommal találkozott a Moszad ügynökeivel és bizalmas információkat adott át pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserébe – állította a teheráni ügyész. Dolatabádi korábban közölte azt is, hogy az elítélt mintegy 30 katonai szakértőről és atomtudósról szolgáltatott információkat a Moszadnak – írja az MTI.

Iránban legalább négy atomtudóst gyilkoltak meg 2010 és 2012 között, Teherán álláspontja szerint a perzsa állam atomprogramjának megfékezése érdekében. A Moszad-ügynök jelzőt Dolatabádi ragasztotta Dzsalalira még októberben, amikor először ismertette a halálos ítéletet, melyet kémkedésért szabtak ki a Svédországban tanult orvosra.

http://mno.hu/

 

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő közlése szerint Dzsalalit tavaly áprilisban vették őrizetbe egy családi látogatás során, hét hónapig nem engedtek hozzá ügyvédet, a bírósági eljárást pedig tisztességtelennek minősítette. Az AI szerint kicsikarták belőle a vallomást. Dzsalalinak Svédországban él a felesége és két gyermeke. A feleség szerint férje egészsége súlyosan megromlott őrizetbe vétele óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »