Halálra gázoltak egy kislányt Marosszentgyörgyön

Halálra gázoltak egy kislányt Marosszentgyörgyön

Tizenegy éves kislányt gázolt halálra egy török kamion hétfőn este Marosszentgyörgyön. A rendőrségi szóvivő szerint az áldozat a gyalogátjárón tartózkodott a baleset pillanatában.

baleset_marossztgy_fotoujvarizoltan_bA fénykép kevéssel a baleset bekövetkezte után készült (fotó: Facebook/Info Trafic Mureș/Újváry Zoltán)

A mintegy negyven tonnás, törökországi bejegyzésű kamion ötvenéves vezetője nem adta meg az elsőbbséget a zebrán lévő gyalogosnak – tájékoztatott Andreea Pop, a Maros megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, helyszínelő kollégáira hivatkozva. Az ügyben bűnügyi vizsgálat indult a sofőr ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A baleset a szentgyörgyi tetőn, a körforgalom közelében lévő gyalogátjárónál történt. A helyszínen tartózkodó szemtanúk eltérően nyilatkoznak az esetről: egyesek szerint a kiskorú lány testvéreivel többször is átszaladt a zebrán, aztán jött a kamion, és a tizenegy éves lány már nem ért át a járdára. Mások szerint a kislányt a kamion utolsó tengelyén lévő kerék ütötte el, tehát nem a kamion elé szaladt, következésképpen nem is láthatta a sofőr a gyereket. Az útszakaszon egyébként vannak térfigyelő kamerák, vizsgálják a felvételeket.

A község polgármestere, Sófalvi Szabolcs – nem ismervén a részleteket – annyit tudott mondani, hogy információi szerint a kamionnak nem volt nagy sebessége, a sofőr pedig a magas fülkéből kényelmesen átláthatott a két irányt elválasztó betonfal fölött.

Maros megye legnagyobb községe, Marosszentgyörgy már több éve tiltakozik a betonfal miatt, amit az országos útügy épített a községen átvezető 15-ös országút közepére, majdnem két és fél kilométer hosszúságban. Azóta jócskán megnőtt a balesetek száma – ez tény, a polgármesteri hivatal statisztikát is készített erről. Aztán több mint ötven beadványban követelték az építtetőtől, hogy szüntesse meg a falat. Mindezidáig hiába.

Kevés a gyalogátjáró, van olyan több mint egy kilométeres szakasz, amelyet nem szakít meg egyetlen zebra sem, ráadásul a személyautókból való kilátást korlátozza a betonfal, emiatt a sofőrök gyakran későn észlelik a túloldalról érkező gyalogosokat. Ugyanakkor a betonfal több autóvezetőben azt a képzetet kelti, hogy autópályán halad, emiatt gyakran túllépi a megengedett 50 km/órás sebességet.

A fal kialakítását megelőző három esztendőben mindössze húsz közúti baleset történt, amelyekben személygépkocsik ütköztek, összesen hat súlyos és tizenhat könnyebb sérüléssel. Az építés utáni első évben huszonkét súlyos baleset történt, egy halottal, kilenc súlyos és tizennégy könnyebb sérülttel. Emellett voltak olyan balesetek, amelyeknek nem volt sérültje, ezért békés megegyezés született a járművezetők között, így ezek nem is szerepelnek a rendőrségi statisztikában. A polgármester szerint ilyen legalább negyven volt. A mostani a harmadik halálos kimenetelű baleset a fal megépítése óta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »