Halálos veszélyt lát Soros a kínai technológiában

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás halálos veszélyt jelent, ha alkalmazásukat olyan totalitárius államok ellenőrzik, mint Kína, ezért az ilyen technológiát fejlesztő kínai cégeket el kell lehetetleníteni – kongatta meg a vészharangot Soros György milliárdos befektető a davosi világgazdasági fórumon elmondott beszédében.

A befolyásos üzletember mindezek kapcsán felszólította az Egyesült Államokat, hogy sürgősen helyezze még nagyobb nyomás alá a Huawei és a ZTE mobiltávközlési cégeket, amelyeket Washington már amúgy is nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősített.

Az Rt.com arra emlékeztet: az USA folyamatosan vizsgálódik a két cég háza táján, s azzal vádolja őket, hogy szoros kapcsolatban állnak a kínai kormánnyal, és kémkedésre alkalmas berendezéseket adnak el külföldön.

– Amennyiben ezek a vállalatok uralnák az 5G piacát, elfogadhatatlan mértékű biztonsági kockázatot jelentenének az egész világra – szögezte le Soros. Egy oldalvágással Donald Trump amerikai elnök is megkapta a magáét: – Washingtonnak, ahelyett, hogy az egész világ ellen kereskedelmi háborút viselne, ezeket a cégeket kellene ráncba szednie – leckéztette az adminisztrációt az üzletember.

Hírdetés

A 88 éves milliárdosnak, úgy látszik, szúrják a szemét a technológiai vállalatok – tavaly, szintén Davosban, a Facebookot és a Google-t vette célba, mint a „demokrácia világuralomra törő megrontóit”, mivel visszaélnek a felhasználókról gyűjtött adatokkal.

A befektető szerint a demokrácia ellenségei közé elsősorban nem a vállalatok tartoznak, sokkal inkább kell tartani bizonyos emberektől, de legfőképpen Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfőtől, aki diktatórikus hatalma fenntartása érdekében mesterséges intelligenciával és gépi tanulással nyomja el a kínai állampolgárokat, illetve harcol a nyílt társadalom ellen.

Kína élen jár ezeknek a technológiáknak a fejlesztésében. Soros a Bloomberg szerint elrettentő példaként említette a Kínában már sok helyütt alkalmazott, de kötelezően csak jövőre bevezetendő társadalmi kreditrendszert, amely az állampolgárokról – és később a cégekről – gyűjt információt, s ezek alapján osztályozza őket rossz, jó és nagyon jó kategóriákba.

– A kreditrendszer félelmetes és undort keltő – mondta Soros, miközben különbséget tett Hszi és a reménykedésre még okot adó nép között. Hua Csun-jing (Hua Chunying) kínai külügyi szóvivő erre úgy reagált: még cáfolatra sem méltó.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »