Halálos játékok egy perc „hírnévért”

Halálos játékok egy perc „hírnévért”

Ön szerint jó móka lehet felszívni egy kis sót az orrán keresztül? Vagy felgyújtani a saját testét? Vannak, akik ezeket mind megteszik egy kis figyelemért vagy a hecc kedvéért. A legőrültebb internetes kihívások virágkorukat élik, és a megtekintési számokat nézve pedig van, akit ez érdekel is.

Emlékeznek még az úgynevezett jegesvödör-kihívásra? Ez volt az a nagyjából két évvel ezelőtt kezdődő őrület, amikor a világon mindenki jéggel teli vizes vödröt öntött a nyakába, az egészet videóra vette, és a felvételt feltöltötte az internetre. Ez pedig az embereket érdekelte, olyannyira, hogy a legnépszerűbb ilyen összeállításnak több mint 27 millió megtekintése van már a YouTube videómegosztón. A tréfa egyébként önmagában gyorsan unalmassá vált, de legalább volt értelme, hiszen eredetileg a kihívás teljesítése mellé egy felajánlás is járt az ALS betegség (amelyben Stephen Hawking is szenved) kezelésével foglalkozó szervezetnek, majd később lényegében véve bármilyen jótékony céllal.

Különösen a jeges vödrök sikere óta se szeri se száma az új kihívásoknak. A gond csak az, hogy a legtöbb teljesen céltalan, vagy legfeljebb csak szórakoztatni akar. Ki gondolná például, hogy felnőtt emberek jó murinak tartanak vízzel megtölteni egy óvszert, majd azt a fejükre ejteni? Pedig az óvszerkihívás rendkívül népszerű volt, bár egyébként elsősorban a félresikerült eseteknek köszönhetően, mikor a gumi nem pattant el, és egyfajta bizarr akváriumként vette körbe az „áldozat” fejét.

Az effajta bohóckodás azonban legalább vicces tud lenni, és ártalmatlan, vannak viszont amelyek már súrolják vagy túllépik a jó ízlés határait. Ilyenek általában a különböző ételes és italos kihívások, melynek során vagy nagyon sok, vagy nagyon szokatlan élelmiszert tömnek magukba az arra vállalkozók. Bármelyikről is legyen szó, a vége általában ugyanaz: egy kiadós hányás. A szivárványtej-kihívás például éppen erre épít. Ebben három-négy „vicces kedvű” ember összeáll, és mindannyian különböző élénk színűre festett tejet kezdenek vedelni üres gyomorra, literszámra. A szervezet persze gyorsan megadja magát, és a „versenyzők” sugárban kezdenek el okádni, a szivárvány minden színében. Ezt pedig az internet népe nagy érdeklődéssel figyeli, a legnépszerűbb ilyen videók többmilliós megtekintéssel büszkélkedhetnek. Egy másik őrületként ott van a beszédes nevű tequila-öngyilkosság próbája, itt az első pillanatokban a kellékek olyanok, mintha egy normális italozásról lenne szó, szép rendben sorakozik a só, a citrom és a tequila. Csakhogy aztán minden a feje tetejére áll: a sót nem lenyalják, hanem felszippantják az orrukba, aztán hagyományos módon ledöntik az italt, végül a citromot a szemükbe csavarják.

Bár már ez sem tűnik éppen egészségesnek – belegondolni is rossz, mit művel a só az orrba kerülve –, ha valakinek ez szerez örömöt, és van, aki ezen nevet, hát lelke rajta. De vannak olyan kihívások is, amelyek kifejezetten veszélyesek. Néhány éve nagy port kavart például az úgynevezett neknominate, azaz ivós játék. Eredetileg ugyan ez is csak arról szólt, hogy egy húzásra megittak valamilyen alkoholt (általában sört), de aztán ezt is egyre tovább bonyolították, és a végén már egész üveg töményeket vagy összeöntögetett különböző szeszeket döntöttek le. A játék sokat veszített népszerűségéből, miután kiderült, hogy több haláleset is e próba miatt következett be.

Ám az emberi találékonyság határtalan, ha valaki a fejébe veszi, hogy felhívja magára a figyelmet. Az egyik legújabb őrület a tűzpróba, ahol a vállalkozók felgyújtják magukat. Nem tévedés: emberek leöntik a testüket valamilyen gyúlékony folyadékkal, majd lángra lobbantják magukat. Az okosabbja legalább egy medence mellett teszi, ahol csak bele kell vetnie magát a hűsítő vízbe. A kevésbé átgondolt akcióknál a fürdőszobában próbálkoznak, és rácsodálkoznak, hogy a tűz bizony éget. A próba már nem egyszer sült el balul, legutóbb például éppen néhány napja egy tizenkét éves amerikai fiú szenvedett súlyos égési sérüléseket, testének 40 százaléka megégett, miután nem tudta magán eloltani a lángokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »