Halálos halak lepték el a melegedő Földközi-tengert

A melegedő Földközi-tengert halálos oroszlánhal rajok lepték el. Az oroszlánhalak csípése órákig tartó extrém fájdalmat okoz, de akár bénuláshoz, szívleálláshoz vagy halálhoz is vezethet.

A tenger melegedésével az oroszlánhalak szaporulata jelentős mértékben megnőtt, ezért a tenger élővilágát pusztítás fenyegeti – írja az Independent.

A Marine Biodiversity Records című folyóirat jelentése szerint a kutatók búvároktól és halászoktól kaptak bizonyítékokat arról, hogy a halak mindössze egy év alatt elfoglalták a ciprusi partokat. Valószínűleg a Szuezi-csatornán keresztül érkeztek.

Vannak, akik attól tartanak, hogy az eredetileg az Indiai- és Csendes-óceánban élő hal – amely már az Atlanti-óceán nyugati részén is feltűnt Floridánál és Dél-Karolinánál – az Atlanti-óceán keleti részén is elszaporodik.

Demetris Kletou, a ciprusi Környezetvédelmi Kutatóintézetének munkatársa azt mondta, hogy eddig kevés oroszlánhalat láttak a Földközi-tengerben, és még kérdéses, hogy el tud-e szaporodni a régióban. Hozzátette azonban azt, hogy a közelmúltban megnőtt az oroszlánhalak száma, és egy év alatt már szinte Ciprus egész délkeleti partját benépesítették. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy melegszik a tenger.

Az oroszlánhalak akár 40 centi hosszúra is megnőhetnek, és mérgező tüskéik vannak, amelyekkel elüldözik a ragadozókat és megszerzik zsákmányukat.

Négy naponta ívnak, és évente összesen 2 millió ikrát raknak le. Mivel gyorsan és hatékonyan szaporodnak, a zátonyokat az őshonos fajok kiszorításával fenyegetik.

Jason Hall Spencer, a Plymouth Egyetem professzora azt mondta, hogy az oroszlánhalak szaporulatát a búvárok és a halászok csökkenthetnék, mert ez már a Karib-térségben is bevált, amikor a sötét fűrészes sügér populációját akarták helyreállítani.

A professzor szerint a Szuezi-csatorna kiszélesedése és mélyülése miatt további intézkedésekre is szükség lesz, hogy az inváziót elkerüljék.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) szerint az oroszlánhal a korallzátonyok egyik legfélelmetesebb ragadozói. Több mint 50 halfajra vadásznak, ezek között több ökológiailag fontos faj is van. Az oroszlánhalak lesből vadásznak, legyezőszerűen kinyújtott mellúszóikkal szorítják az áldozatot sarokba.

Ha az oroszlánhal emberre támad, a csípés napokig erősen fáj, de izzadás, légzési nehézségek és akár bénulás is felléphet. Az oroszlánhal mérge szöveti elhaláshoz is vezethet, és ha nem kezelik azonnal, akkor továbbterjed.

A csípést egy búvároktató a National Geographic-nak úgy jellemezte, hogy  “ugyan nem öl meg, de azt fogod kívánni, bárcsak halott lennél.”

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Gondolta volna? A halak felismerik az emberi arcotA “halál szaga lengi körbe”: szétrothad a Nagy-korallzátonyEgyelőre megállíthatatlan a Nagy-korallzátony pusztulásaRovatok: NetTechTelepülés: VilágCímkék: tudomány, oroszlánhal, Földközi-tenger, globális felmelegedés, szaporodásForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »