Halálos áldozata is van a Marmolada-gleccsernek Olaszországban

Legalább hatan haltak meg egy gleccser összeomlása által kiváltott lavinában az észak-olasz Alpokban. A katasztrófavédelem illetékesei szerint az összeomlásban kilencen megsérültek, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. Egész éjszaka keresték azt a 19 eltűnt személyt, akik a lavina okozta romok alatt rekedhettek az Alpokban. A mentőalakulat helikopterrel és drónokkal keresték a túlélőket. Az incidensről készült videón egy jégtömeg látható lefelé a Marmolada, a térség legmagasabb hegyének lejtőin. A lavina hó, jég és szikla törmelékekből áll, mely a bekötőút irányába sújtott le, ahol többen másztak. A segélyszolgálat szóvivője elmondta, a hegymászók pontos száma még nem ismert, azonban a helyi hatóságok már megerősítették, hogy a katasztrófának hat halálos áldozata van.

A Marmolada körülbelül 3300 méter magas, a Dolomitok keleti részének legmagasabb csúcsa. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a gleccser seracnak nevezett szakaszának összeomlását. A mentőszolgálat szóvivője, Walter Milan szerint a szokatlanul magas hőmérséklet állhat a háttérben, a gelccser csúcsán az időjárás csaknem 10 fok körül volt, mely ebben a környezetben igencsak magasnak a számít. „Ez extrém hőség. Nyilvánvaló, hogy valami rendellenes” – közölte.

Hírdetés

Reinhold Messner dél-tiroli hegymászó, az alpesi stílusú magashegyi mászás egyik legnagyobb alakja a La Repubblica olasz napilapnak elmondta, hogy a gleccser évek óta apad a globális felmelegedés hatása miatt. Megjegyezte, hogy a gleccserek időnként összeomlanak „a gravitáció miatt”, de szerinte a gleccserek visszahúzódásának fő oka a globális hőség, amely a gleccserek olvadását okozza.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »