Halálbüntetést kérne egy bosnyák apa a Közel-Keletről hazatérő fiára

Nyilatkozott az M1 Híradójának az Iszlám Állam egyik bosnyák harcosának édesapja. A huszonnégy éves terrorista szeretne visszatérni Európába, és úgy tűnik, Bosznia-Hercegovina annak ellenére visszafogadja, hogy még apja is ellenzi a hazatérését, és ha tehetné, halálbüntetést kérne a fiára. A Balkánról sok száz, Nyugat-Európából pedig több ezer szélsőséges utazott Szíriába és Irakba. Az Iszlám Állam szétesése miatt egyre többen térnének haza – közölte az M1 Híradója.

Az Iszlám Állam terrorszervezet 2015-ben  hírhedt videót tett közzé a közösségi médiában: így jelentette be, hogy a balkáni országok, köztük Bosznia-Hercegovina elfoglalását tűzte ki célul. Bosznia-Hercegovinában háromszáz olyan emberről tudnak, akik csatlakoztak a radikálisokhoz, és az Iszlám Állam oldalán harcoltak. Köztük van Ibro Cufurovic is, aki 18 éves korában, 2013-ban hagyta el az országot.

Ibro Cufurovic Velika Kladusa mellett, Donja Slapnica településen született. Azután kezdett radikalizálódni, hogy megismerkedett Husein Bilal Bosniccsal, a bosnyák radikális iszlamisták vezetőjével. A vezér birkáit és kecskéit őrizte, aki ekkor beszélte rá, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Hírdetés

A közel-keleti harcokban részt vevő szélsőségesek közül Ibro Cufurovic lehet az első, aki visszatér Bosznia-Hercegovinába, Dragan Mektic nemzetbiztonsági miniszter ugyanis bejelentette: nincs jogi lehetőség arra, hogy elutasítsák az Iszlám Állam oldalán harcoló dzsihadisták visszafogadását, de ha bebizonyosodik róluk, hogy valóban terrorista szervezet tagjai voltak, akkor  büntetőeljárás indul ellenük.

Ibro Cufurovic apja szerint azonban a fiának nincs keresnivalója otthon. „Dolgoznia kellett volna, nem pedig ártatlanokat ölni” – mondta az M1-nek. Ha fia tárgyalásán őt is megkérdezik, halálbüntetést fog kérni gyermekére – folytatta.

A bosnyák hatóságok jelenleg tíz olyan ember ügyét vizsgálják, akik korábban az Iszlám Állam oldalán harcoltak. Közülük egyelőre csak két főről bizonyosodott be, hogy valóban bosnyákok, így visszatérhetnek hazájukba. Azonban mintegy kétszázan lehetnek még a Közel-Keleten – hangzott el az M1-en.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »