"Halál Oroszországra!" – Kijevben nem engednék szavazni az oroszokat az ukrán soviniszták

"Halál Oroszországra!" – Kijevben nem engednék szavazni az oroszokat az ukrán soviniszták

Összetűzésbe keveredtek a kijevi orosz nagykövetségnél vasárnap az oroszországi parlamenti választások krími és ukrajnai szavazása miatt tüntetők és a rendfenntartók, az ukrán hatóságok két tiltakozót őrizetbe vettek.

A például Halál Oroszországra feliratú transzparenseket is tartó tüntetők blokád alá vették a nagykövetség épületét, hogy megakadályozzák az Ukrajnában élő orosz állampolgárok szavazását. Eközben összetűzés alakult ki köztük és a rendfenntartók között.

A tüntetők száma egyelőre nem ismert. A szélsőséges, soviniszta ukrán Szabadság (Szvoboda) párt közlése szerint az egyik őrizetbe vett tüntető Volodimir Nazarenko, a párt városi tanácsának képviselője.

A nagykövetségnél 300-400 ukrán rendfenntartó igyekszik biztosítani, hogy az orosz állampolgárok bejussanak és leadhassák voksukat. Helyi sajtóértesülések szerint délig mintegy harminc orosz állampolgár adta le szavazatát Kijevben. Ezen kívül Oroszország lembergi (lvivi), harkivi és odesszai konzulátusain is szavazhatnak az Ukrajnában élő orosz állampolgárok.

Kijevi jelentések szerint a demonstrálók Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló bábut vittek a külképviselet elé, valamint Halál Oroszországra! feliratú plakátokat. Szemtanúk látták, hogy a demonstrálók közül többen az orosz zászlóba törölték a lábukat.

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Oroszországban. A voksolást a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz visszacsatolt Krím félszigeten is megrendezik, ami miatt Kijev több ízben is tiltakozott az elmúlt napokban. Ukrajna arra kérte a Nyugatot és a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a választásokra a Krímbe, és ne ismerjék el az eredményt. A két ország tisztségviselői között szóváltás volt az ukrajnai orosz képviseleteken való szavazás miatt is.

Heorhij Tuka, a "megszállt területek" minisztériumának helyettes vezetője vasárnap figyelmeztetett arra, hogy a Krímben történő voksolás szervezői Ukrajnában büntetőeljárásra számíthatnak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »