Haladnak a kor követelményeivel – Infrastrukturális megújulás a győri Prohászkában

Haladnak a kor követelményeivel – Infrastrukturális megújulás a győri Prohászkában

Felújítás, bővítés, korszerűsítés – 1141 nap múlva megújult intézményt vehet majd birtokba mintegy 750 diák és 100 tanár. Megkezdődtek a munkálatok a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épületegyüttesében. Február 26-án Nagy Csaba igazgató vezetett körbe a bontás alatt álló épületben.

Impozáns épület a Duna-parton és a szomszédos utcákban az orsolyiták egykori tanintézete, a mai Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda. A gimnázium épületében folyik a bontás. A vastag por lepte tornateremben törmelékhalom mellett egy ottfelejtett labda. Az udvaron még áll az óvodások mászókája, a falakon még ott a gyerekbarát dekoráció, de az épület alaposan megérett a felújításra, modernizációra. Erre nyílt lehetőség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. Nagyarányú építkezés kezdődött, felújítás, bővítés, korszerűsítés egyben, melynek végén, 1141 nap múlva egy új, többszintes óvodában, szaktantermekkel, tágas aulával bővített, tetőterasszal ellátott, digitális oktatási eszközökkel felszerelt épületben folytatódhat az oktatás-nevelés.

A média képviselőit a győri szeminárium épületében fogadták sajtótájékoztatón. Veres András győri megyéspüspök annak a folyamatnak a jelentőségét hangsúlyozta, melynek során a Győri Egyházmegye életének, működésének meghatározó intézményei újulnak meg. „Győrben a kommunizmus évtizedeiben csak a bencések gimnáziuma működhetett. A rendszerváltás szabadságában létrehozott intézmények sok esetben már indulásukkor elavult épületet vehettek birtokba. Ma a szülők igényesek, megnézik, hova küldik gyerekeiket, és döntésükben nemcsak az oktatás-nevelés színvonala számít. Ezért különösen nagy jelentőségű ez a beruházás a győri belváros kiemelt és frekventált helyszínén. Bizalom van bennem, és imádkozom, hogy mintegy 1100 nap múlva a helyszínen tudjunk beszámolni az elkészült munkáról” – fogalmazott a főpásztor.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Prohászka Ottokár azon gondolatához kapcsolódott, miszerint a nevelés munkáját az otthon-család és az iskola együtt, egymással összefogva végzi. „Ezt a feladatmegosztást lehetetlenítette el, tette tönkre a kommunizmus. Mindössze néhány ezer gyerek járhatott egyházi középiskolába. Most 230 ezer gyerek-fiatal tanul egyházi intézményben – mutatott rá az államtitkár. Az Egyház segítséget ad a családnak a nevelésben, a kormány ezt a szolgálatot támogatja óvodák, iskolák építésével, felújításával – hangsúlyozta. „Ezeknek jó gazdája lesz az Egyház. Oktató-nevelő szolgálatának köszönhetően határozott értékrenddel lépnek ki az életbe diákjaik, haza- és városszeretetük erősíti helyben maradásukat” – tette hozzá.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő az egyházak szerepét méltatta Győr életében. Mint fogalmazott, Győr iskolaváros, országos szinten is jegyzett iskolái vannak, melyben az egyháziak is fontos szerepet játszanak.

Nagy Csaba, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója azt hangsúlyozta, a jövőben a szakmai munka minőségét a kiváló infrastruktúra is elő fogja segíteni.

A média képviselői bejáráson ismerkedhettek meg a Prohászka épületegyüttesével, melyekben három ütemben történik meg a felújítás-bővítés. Az első ütemben az iskolaközpont 3700 négyzetméteres épületcsoportja közel 2000 négyzetméterrel bővül. A munkálatok a gimnázium és az óvoda épületében kezdődtek. A bejárati szárnyban alakítanak ki a korábbi tornaterem és aula összenyitásával egy 330 főt befogadni tudó teret. A Dunára néző épületszárnyban lesznek az osztály- és szaktantermek. Az udvaron elbontják a régi óvodaépületet, helyére kétszintes, a korábbinál több csoportszobát, tornaszobát és kiszolgálóhelyiségeket tartalmazó épületet húznak fel. Mivel ezt a bővítést a jelenlegi udvar kárára tudják megtenni, ezért a szabadtéri játéktér biztosítása érdekében a csoportszobákat szinteltolással építik meg, így a gyerekek tetőteraszos, többszintes játszóteret kapnak. A harmadik szinten pedig a gimnazisták számára félig fedett, félig nyitott szabadtéri közösségi teret alakítanak ki.

Hírdetés

A gimnázium és az általános iskola épületét az utcán átívelő függőfolyosóval fogják összekötni. Az építkezés második ütemében az Apáca utcai épület újul meg, tetőtér-beépítéssel, bővítéssel, közösségi terek kialakításával, osztálytermek megnagyobbításával, sportudvar létrehozásával – árulta el az intézményvezető.

Szeptemberben 27. tanévét kezdte meg a Prohászka. A teljes oktatási vertikumot lefedő intézménybe 750 gyerek jár, a pedagógusok létszáma pedig megközelíti a százat. A Győri Egyházmegye fenntartásában működő intézményben ősztől az általános gimnáziumi tagozat mellett angol és német tagozat indult hat évfolyamos gimnáziumi képzésben.

A felújítását – közös ajánlattevőként – a szombathelyi Dreiszker és Társai Kft., valamint az ólmodi Muros Bau Kft. nyerte el, nettó 3 milliárd 549 millió forinttal.

A kormány támogatásának köszönhetően 21 helyszínen 8 oktatási-nevelési intézmény újult-újul meg a Győri Egyházmegyében Győr, Sopron, Komárom, Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár városokban.

Nagy Csaba kérdésünkre elmondta, egyházi intézményként az oktatás színvonalával, biztonságot, családias légkört nyújtó környezettel, a közösség vonzerejével és személyre szabott figyelemmel versenyeznek a szülők és diákok rokonszenvéért. „Mindennapjaink része a keresztény értékrend közvetítése. Megvan a helyünk Győr patinás gimnáziumai között, arra törekszünk, hogy minél jobbak legyünk” – mutatott rá Nagy Csaba arra, hogy a Prohászkában is túljelentkezés van. Sokan érkeznek vallásos családokból, de nagy számban vannak olyanok is, akik nem gyakorló vallásosak, de itt érzik jó kezekben gyereküket, a keresztény értékrend sokak számára a biztonság garanciája.

Az iskola „Örökös Prohászka-szülő” oklevéllel ismeri el azok hűségét, akik óvodától érettségiig hűek az intézményhez. A szülők értékelik a családiasságot, hogy itt mindenki ismer mindenkit, hogy a gyerekek dolgait jól ismerik a tanárok, hogy itt senki nem esik ki a figyelemből – számolt be életükről. „Erre a bizalomra szeretnénk alapozni a jövőnket.”

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »