Haladéktalanul visszatér Szlovákiába a hazarendelt moszkvai nagykövet

Haladéktalanul visszatér Szlovákiába a hazarendelt moszkvai nagykövet

POZSONY. Peter Priputen, Szlovákia moszkvai nagykövete haladéktalanul hazatér – közölte a külügyi tárca szóvivője, Peter Susko. Miroslav Lajčák külügyminiszter szerdán tájékoztatott arról, hogy konzultációra hívták a nagykövetet Szergej Szkripal és lánya megmérgezése miatt.

„Az idézést haladéktalanul kézbesítettük a nagykövetnek. Egyelőre nem határozták meg pontosan, mennyi ideig tartózkodik majd Szlovákiában“ – mondta Susko.

Miroslav Lajčák külügyminiszter szerdán hangsúlyozta, hogy a nagykövet hazarendelése komoly diplomáciai lépés, ezt a lépést 25 év alatt nem tette meg Szlovákia Oroszország irányában.

Hírdetés

Eddig az Európai Unió 19 országa döntött úgy, hogy kiutasítja az orosz diplomatákat, vagy azt deklarálta, hogy így tesz majd. Az EU 9 országa, köztük Szlovákia, egyelőre nem tett ilyen lépést, illetve bejelentették, hogy nem is tesznek ilyen lépést.

Andrej Kiska köztársasági elnök kedden, március 27-én a Szkripal-üggyel kapcsolatban Szlovákia világos állásfoglalását kérte.

Lajčák hangsúlyozta, hogy Szlovákia teljes szolidaritást érez az Egyesült Királysággal, amelyet stratégiai szövetségesének és partnerének tart. Szerinte Szlovákia egyértelműen elítéli a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen idegméreggel elkövetett merényletet, mint „a nemzetközi egyezségek elfogadhatatlan megsértését”, egyúttal felszólította Moszkvát, hogy „teljes mértékben működjék együtt, és hárítsa el annak a gyanúját, hogy a támadás hátterében áll”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »