Hajthatatlan az államatitkár: kancellárok kellenek

Hajthatatlan az államatitkár: kancellárok kellenek

Az államtitkár hajthatatlan a kórházi kancellárok ügyében. Ónodi-Szűcs Zoltán nem enged a kórházszövetségnek, amely tévútnak tartja a kormányzati elképzelést.

Nyolc kórház gazdálkodását ellenőrizte eddig idén az Állami Számvevőszék. Valamennyinél találtak szabálytalanságokat.  

„A kontrollrendszer kialakítása területén jellemző volt, hogy nem vagy késedelmesen készültek el szabályzatok, vagy nem aktualizálták a szabályzatokat, nem volt megfelelő a gazdálkodási jogkörök kialakítása. A pénzügyi gazdálkodásban a legmeghatározóbb probléma a közbeszerzési szabályok betartásának a hiánya volt, amelynél minden kórháznál rámutattunk” – mondta el Salamon Ildikó felügyeleti vezető.

A kormány az egyetemek mintájára az újra és újra eladósodó kórházakat is kancellárokkal regulázná meg. Ők osztanák a pénzt a kórházak működetetőjeként. A gyógyítást az orvosi vezetők irányítanák továbbra is, ahogy az egyetemeken is a rektorok felelnek a tudományos munkáért.

„Az bizonyos, hogy addig, amíg a rendszerben forráshiány van, márpedig az van, addig azt szervezési vagy menedzselési kérdésekkel nem lehet megoldani. Tehát jobb volna áttekinteni, hogy valóban mibe kerül a rendszer, és annyit fizetni is, és utána lehetne szervezési kérdéseken gondolkodni” – fejtette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Nemcsak az orvosi kamara bírál, hanem a Kórházszövetség is. Az érdekképviselet szerint a gyógyításban nem választhatók szét a szakmai és a pénzügyi kérdések, csak az orvos döntheti el, hogy egy-egy műtéthez hány emberre és milyen eszközökre van szükség.

„A kórházszövetség véleménye egy fontos vélemény, de nem a legfontosabb” – mondja az egészségügyi államtitkár, aki hajthatatlan.

„Az ellátórendszer bizonyos része az nem az ellátás érdekében végzett tevékenység, hanem önmaga fenntartása érdekében történik. Teljesen világos, hogy ennek a tünetnek a kezelésére a megoldás nem a kórházakon belül kell történjen, hanem bizonyos döntéseket ki kell hozni a kórházakon kívülre. Hogyha ezt most ön kancelláriának hívja, akkor legyen az, még a neve sem biztos, mi szeretnénk a kormány elé vinni mindenképpen három koncepciót, amely ezekre a kérdésekre ad megoldást” – fejtette ki Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az államtitkárság háromféle javaslatában – egyebek mellett – közös elem, hogy az ellátás napi megszervezése elsődlegesen a kancellárok feladata lenne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »