Hajszálrepedések a jobboldali blokkon

Hajszálrepedések a jobboldali blokkon

Bár nagy győzelmet arattak a megyei választásokon, nem tűnik makulátlannak az együttműködés az ellenzéki OĽaNO–SaS-páros és a parlamenten kívüli KDH között.

Alojz Hlina, a kereszténydemokraták elnöke kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta, a két másik párt párosban képzeli el az együttműködést a jövő évi helyhatósági választásokon. Elmondása szerint a KDH készen állt az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra, és tiszteletben tartja az SaS és az OĽaNO döntését, de ha január közepéig nem változik meg a dolog, akkor a KDH ennek jegyében rendezkedik majd be.

Hírdetés

Az SaS és az OĽaNO azonban tegnap azt állította, nem igaz, hogy ők kizárnák a KDH-t az együttműködésből. Richard Sulík és Igor Matovič, a két párt vezetője azt mondta, ők ugyanúgy szeretnének eljárni, mint a megyei választások során: a két legerősebb ellenzéki pártként megalkotják egy koalíció magját, és később tárgyalnak más pártokkal is a csatlakozásról. Véleményük szerint ugyanis ez az eljárás bizonyult a leghatékonyabbnak. Hlina ugyanakkor Facebook-oldalán kijelentette: a megyei választásokon három párt írta alá a koalíciós szerződést, nem kettő – míg az SaS és az OĽaNO most csak kétpárti megegyezést akar.

Az, hogy a jobboldali együttműködés nem lesz problémamentes, már a választások után felmerült. A KDH ugyanis a várakozásoknál jobban szerepelt, és a párton belülről több olyan hangot is lehetett hallani, akik szerint a kereszténydemokraták még jobban szerepeltek volna, ha több helyet kapnak a hárompárti koalíció keretein belül. (fm, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »