Hajmeresztő számla érkezhet ősszel

Hajmeresztő számla érkezhet ősszel

Hónapok óta nem kap csekket a szemétszállítási díjról a lakosság az ország legtöbb településén, mert az állami hulladékgazdálkodó cég április eleje óta képtelen megoldani a számlázást. Emiatt a családok várhatóan ősszel egyszerre kapnak majd egy hat-hét havi díjat magában foglaló számlát, ami elérheti a 18-21 ezer forintot. Ekkora összeget pedig feltehetően számos ügyfél képtelen lesz egyszerre kifizetni.

„Már három hónapja nem kaptunk számlát. Ezt lehet, valaki össze tudja esetleg gyűjtögetni, de én egyszeri nyugdíjból élek, és ezt nem biztos, hogy egyszerre ki tudom fizetni majd” – panaszolta egy mezőtúri nyugdíjas a Hír TV-nek. Kállai Imre a szemétdíj miatt aggódik.

Április óta halmozódik a fizetnivaló. Az állami mamutcég felel azóta a szemétszállításért, a számlák kiküldését azonban máig nem kezdték meg. Mezőtúron egyébként július elsejétől már nem az önkormányzat végzi a szemétszállítást, a helyhatóság átadta a veszteséges feladatot.

A település kormánypárti polgármestere abban bízik, az államosítással egy gazdaságosabb és hatékonyabb rendszer jön létre, mint a korábbi. „Azt reméljük a jogszabályi változástól, hogy egy olyan közszolgáltatási rendszer, olyan közszolgáltatók jönnek létre, amelyek valóban hatékonyan, gazdaságosan tudják ezt a feladatot ellátni. Tehát ez itt Mezőtúr vonatkozásában azt jelenti, hogy július 1-jétől a közszolgáltatást az NHSZ Szolnok Kft. végzi” – fogalmazott Herczeg Zsolt.

Szolnok szocialista önkormányzati képviselője szerint viszont az egész új, államosított rendszer rossz és működésképtelen, ezért vissza kell azt vonni. „Az látható, hogy a központi számlázási rendszernek nagy költsége lesz, az önkormányzatok itt vannak a cégeikkel, amik nagyjából veszteségesek, a szolnoki cég is veszteséges évek óta, és a lakosság meg nem tud többet vállalni. A három félből, úgy látszik, majd az állam pumpálja bele a pénzt egy működésképtelen rendszerbe. Hasonló rendszer, mint a Klik. Szerintem ugyanarra a megoldásra kéne jutnia az államnak, hogy vissza kéne vonnia ezt a rendszerét, ami arról szól, hogy egy központi állami számlázás jöjjön létre” – mondta Radócz Zoltán.

A szolnoki önkormányzati képviselő azt is problémának látja, hogy a szemétszállítási szolgáltatás miatt veszteséges önkormányzati cégek is sorra próbálnak szabadulni hulladékkezelési jogosultságaiktól, így az sem tudható, hogy ki és hogyan fogja kezelni majd az ügyfélszolgálati feladatokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »