Hajléktalantörvény: az AB-hez fordul egy bíró

Egyedi normakontroll-eljárást kezdeményezett az Alkotmánybíróságnál a Kaposvári Járásbíróság a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó jogszabályok kapcsán, és felfüggesztett egy hajléktalan ellen indult szabálysértési ügyet – erősítette meg a Magyar Időknek Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője. Ismertetése szerint az ügyben eljáró bíró egy 54 éves őrizetbe vett hajléktalan pénteki tárgyalásán kihirdetett jogerős végzésében megállapította: a szabálysértési törvénynek az ügyben alkalmazandó szabályai az alaptörvénybe ütköznek.

– A köznyelvben csak hajléktalantörvénynek titulált szabályozás nem ad megfelelő mérlegelési lehetőséget a bírónak. A jogszabály egy meghatározott csoportra – a hajléktalanokra – nézve diszkriminatív, mert az általános szabályoktól eltérően a szabálysértési törvény nem teszi lehetővé pénz- vagy helyszíni bírság kiszabását, tehát például az őrizetbe vétel indokoltságát sem lehet vizsgálni. Az új jogszabály ütközik a tisztességes tárgyalás alaptörvényben rögzített követelményével, továbbá sérti a Nemzeti hitvallásban az elesettek és a szegények megsegítését előíró pontokat is – fejtette ki Vadócz Attila.

Hírdetés

A hajléktalan férfit csütörtök este vették őrizetbe, és gyorsított eljárásban péntek reggel állították bíróság elé. Mint ismert, az október 15-től hatályos, a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény háromszori felszólítást követő további jogsértés esetén közérdekű munkát ír elő, utóbbi megtagadását pedig őrizetbe vétellel, illetve elzárással rendeli büntetni. A jogszabály fő célja, hogy a hideg idő beköszöntével a hajléktalanszállókra költöztessék be mindazokat, akik életvitelszerűen az utcán élnek.

Hasonló ügyet tárgyaltak a Pécsi Törvényszéken is pénteken– értesült a Bama.hu hírportál. A pécsi rendőrkapitányság uránvárosi rendőrőrse őrizetbe vett egy középkorú férfit életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt. A férfi azzal védekezett, hogy csak elaludt a padon, mert egy barátjával italozgatott. A tárgyalás után szabadon távozhatott, ugyanis nem bizonyosodott be, hogy életvitelszerűen él a közterületen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »