Haitinek segítség kell a pusztító hurrikán után

Haitinek égető szüksége van a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Matthew hurrikán által okozott károk helyreállításához – hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn.

Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége, több mint 300 oktatási intézmény megrongálódott, és számos ültetvényt, illetve élelmiszerraktárt megsemmisített a vihar – jelezte Ban újságírók előtt.

Az ENSZ a következő három hónap során 120 millió dollárt (csaknem 33 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére.

„Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar” – mondta a főtitkár. – A számok és a szükségletek növekedhetnek, ahogy az érintett térségek újra hozzáférhetővé válnak.”

A haiti hatóságok legfrissebb értesülései szerint a Matthew-t kísérő időjárási jelenségek miatt legalább 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg a térség legszegényebb államában.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) úgy tudja, hogy százezer haiti diák oktatása került veszélybe a hurrikán okozta károk miatt. Az UNICEF rögtönzött tantermekben igyekszik biztosítani az oktatás folyamatosságát.

A Saffir–Simpson ötfokú hurrikánskálán 4-es erősségű Matthew október 4-én érte el Haiti partjait, központjában óránkénti 230 kilométeres sebességű széllel. Az ENSZ humanitárius tevékenységét koordináló Stephen O’Brien szerint a jelenlegi a legkomolyabb humanitárius válsághelyzet Haitin a több mint 200 ezer emberéletet követelő, pusztító erejű 2010-es földrengés óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »