Hagyományos zászlót és címert kaphat Vajdaság

Hagyományos zászlót és címert kaphat Vajdaság

Vajdaság a hivatalos címer és zászló mellett hamarosan hagyományos szimbólumokat is kap, ugyanis a tartományi kormány elfogadta a szimbólumok használatáról szóló határozatot és elfogadásra továbbította a tartományi képviselőháznak.

A tartományi kormány közölte, hogy a határozattervezetet Igor Mirović tartományi kormányfő javaslatára fogadták el, a dokumentumot pedig továbbították a Vajdaság tartomány alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottságnak. A bizottság hatáskörébe tartozik annak a határozati javaslatnak az előkészítése, amely Vajdaság hagyományos szimbólumainak, az 1848-as címernek és az 1849-es háromszínű zászlónak a használatáról szól. Az előkészítése után a javaslatról a tartományi képviselők döntenek majd.

A dokumentum elfogadásához a tartományi képviselőház kétharmados támogatására van szükség, vagyis legkevesebb 81 képviselőnek kell szavaznia a szimbólumokra, írja a 021.rs.

A hírportál arra is emlékeztet, hogy Vajdaság statútuma előirányozza a 2004-ben elfogadott zászló és címer mellett a tartomány hagyományos szimbólumait is. A szimbólumokról szóló határozatot 2014. augusztus 30-áig kellett volna elfogadni, azonban ehhez az előző összetételű tartományi parlamentben egy alkalommal sem volt meg a többség.

A ligások (LSV) és a demokratapártiak (DS) nem támogatták a szimbólumok elfogadását, ezért nem volt meg a többség. Azért ellenezték a javasolt zászló és címer elfogadását, mert szerintük kétséges, hogy hagyományos szimbólumokról van-e szó, kétséges továbbá az is, hogy ezek voltak-e a felkelő szerbek szimbólumai 1848/49-ben.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »