Hagyományőrzők bajtársiassága a Karancs alatt

Hagyományőrzők bajtársiassága a Karancs alatt

Példaértékű kezdeményezést indított az anyaországi Nógrádban a karancsberényi  Kopóbérci Palócok Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Oravecz Zoltán vezetésével.

Az egyesület célja a katonai hagyományok őrzése, a fiatal generáció bevonása az egyesület tevékenységébe, valamint a jelenlegi határokon átnyúló bajtársi kapcsolatépítés.

Vitéz Oravecz Zoltánnak ezer oka mellett, az egyik legfontosabb, amiért ezt az önkéntes munkát felvállalta, hogy a nagyapja a losonci 23. gyalogezred katonája volt, mint ahogyan minden nógrádi falu sok száz nagyapát és dédapát adott ennek a méltán híres gyalogezrednek.

Hírdetés

Köztudott, hogy az ezred is részt vett a Don menti harcokban, és ennek apropóján minden esztendő januárjában a Karancs alatti anyaországi településeken, díszmenetben, korhű katonai egyenruhákban menetelnek a Kopóbérci Palócok és a hozzájuk csatlakozó hagyományőrzők és civilek, hogy ilyen látványos módon emlékezzenek meg az egyes palóc települések magyar honvédjeiről, az áldozatokról, a hadifoglyokról, a hazatértekről.

Ebben az évben csatlakoztak a karancsalji megemlékezéshez a Füleki Farkasok Egyesület tagjai Albert István vezetésével, akik a céljaik szerint a honfoglalás korát testesítik és jelenítik meg, szintúgy a fiatalokra, a diákokra összpontosítva, Eibner Róbert vezetésével Füleken, de a különböző rendezvényeken, szerte a határtalan Nógrádban és Gömörben.

A két egyesület tavaly tevékenyen részt vett az Ipoly mentén a Palóc Határkereszt állításából, s azóta a kapcsolatuk egyre gyümölcsözőbb, és ismerve a csapatok vezetőit és tagjait, egy hosszú távú, és a régió magyar fiataljai számára nagyon hasznos együttműködés van kialakulóban a Karancs és az Ipoly völgyeiben.

Isten őket úgy segítse!


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »