Hagyományőrző tevékenységek bemutatása

Hagyományőrző tevékenységek bemutatása

A Pro Le-Ti Polgári Társulás szervezésében október 23-án Lekenye községben a „Nagyiféle fortélyok” projekt kertében a KézÜgyes Nők Köre által hagyományőrző tevékenységek kerültek bemutatásra.

A különféle jól ismert kerti termések, gyógy- és fűszernövények hagyományos módon történő feldolgozására, valamint kézműves termékek készítésére és bemutatására került sor. A társulás mellett működő csoport közösségépítő szándékkal jött létre 2019-ben. A kör tagjai a terméseket, fűszernövényeket hagyományos módon feldolgozzák és az idősebb korosztálytól eltanult fortélyokkal kézműves termékeket gyártanak. Idén már készültek almapépek, almakompótok, valamint házi készítésű sült tea is a téli hónapokra.

A szervezet tervei között szerepel egy adventi vásár megszervezése, ahol a csoport tagjai által készített termékek és gasztronómiai finomságok kerülnek bemutatásra. A lakosság összefogásával a régió háztáji termelői, méhészei, kézművesei is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra és vevőkörük bővítésére.

Hírdetés

A Pro Le-Ti 2007-ben kezdte meg működését. Az eltelt évek alatt rengeteg programot és közösségi rendezvényt sikerült megvalósítaniuk. Fontosnak tartják a fiatalsággal való foglalkozást és a családoknak való segítségnyújtást. 2019-ben a településen fennmaradt közösségi őshonos gyümölcsös megmentésébe kezdtek, valamint fűszernövénykertet alakítottak ki, és a biológiailag lebomló hulladék újrahasznosítását elősegítő komposztálót hoztak létre figyelemfelkeltés céljával – tudtuk meg Beke Beátától, a társulás elnökétől.

A program a Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »