Hagyományőrző csapatok lenyűgöző bemutatója a komáromi Monostori Erődben – Képekkel

Hagyományőrző csapatok lenyűgöző bemutatója a komáromi Monostori Erődben – Képekkel

Október első hétvégéjén a dél-komáromi Monostori Erődben nagyszabású hadijátékok bemutatására került sor, amelyen több ország hagyományőrző csapata vett részt. A szervezők a bemutatót „Az év legnagyobb durranása” alcímmel illeték, amit az I. és II. világháború küzdelmeit felidéző csatajeleneteinek hang-effektusaival ki is érdemelt.

A rendezvény helyszíne, a dél-komáromi Monostori Erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, amely korának legmodernebb haditechnikai elvei alapján készült. Éppen monumentális méretei teszik lehetővé a hadijátékok bemutatását, hiszen térsége 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt pedig 70 hektár. A korábbi századokban, eredeti funkciója idején, az erődben elszállásolt katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Az idei hadijátékok alkalmával szombaton I. világháborús, vasárnap pedig II. világháborús csatajeleneteket mutattak be, korabeli fegyverekkel, és korhű egyenruhákban. A rendezvény védnöke dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Főparancsnoka volt.

A nagyszabású attrakció több száz hagyományőrt, és több tucat harckocsit vonultatott fel, majd pedig látványos pirotechnikai eszközöket bevetve „az ellenséges csapatok” a nagyszámú közönség előtt megküzdöttek egymással.

A fegyver-ropogás, a tüzes felvillanások, a gomolygó fekete füst visszaidézte azt a kegyetlen korszakot, amiről szüleik, nagyszüleink, dédszüleink meséltek. A lenyűgöző bemutató csatajeleneteit úgy is értékelhetjük, nagy szerencsénk, hogy mindezt békeidőben, szórakoztató programként látjuk.

Hírdetés

Káprázatos és egyben félelmetes volt a hadijáték idején megjelenő II. világháborús vöröskeresztes repülőgép, amelynek pilótája bámulatos légi-bemutatót tartott, többször elzúgva a nagy Monostori Erőd tágas tere felett.

Az egész napos programok között ott szerepelt a Grippen szimulátor, a lézeres céllövészet, a Kempelen Farkas kadétiskola bemutatói, M3-as gyalogsági harci járművek kipróbálása.

Mindezek ráadásaként persze számos egyéb program is gazdagította az Erőd Fesztivált, így kirakodó vásár, ahol sokféle katonai fegyvert, tábori felszerelést, korhű katonai ruházatot, katonai bakancsot, vörös-csillagos sapkákat láthattunk.

Ami a „háborúsdi” hang-kavalkádjából kellemesen cseng vissza, az a hangulatkeltő, ritmikus katonai zene, ami végigkísérte a programot.

A kiegészítő programok között a kisgyermekes családok is megtalálhatták a kedvükre valót, hiszen a rendezvénysátorban számos gyermekműsor, meseelőadások, kézműves foglalkozások, varázslóiskola, gyermeklabirintus várta őket.

Az ErődFeszt világháborús hadijátékai nagyszerűek voltak, maradjanak minden időkre játékok.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »