Hága elutasította Kína tengeri követeléseit

Kína jogtalanul foglalt el dél-kínai-tengeri szigeteket. A nemzetközi szerződések megsértése mellett tevékenységével állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában – mondta ki a hágai Állandó Választottbíróság.

Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és így ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére – mondta ki ítéletében az Állandó Választottbíróság.

A hágai székhelyű bíróság kimondta, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását azzal, hogy a szigetországhoz közeli zátonyokon terjeszkedik, és nyersanyag-kitermelést folytat. A nemzetközi szerződések megsértése mellett tevékenységével állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában. A Fülöp-szigetek partvonalától számított 200 tengeri mérföldes körzetbe eső szigetek, zátonyok, homokpadok nem tartoznak Kína gazdasági övezetébe – tették hozzá.

Kína már előre közölte, hogy a döntést nem fogadja el, bármi legyen is az, a Fülöp-szigetek viszont üdvözölte az ítéletet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »