Hadüzenetnek tekinti a szankciókat Észak-Korea

Hadüzenetnek tekinti a pénteken elfogadott gazdasági szankciókat Észak-Korea. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 90 százalékkal csökkentette az olajszállítmányokat az atomfegyver építésén dolgozó rezsimnek.

Egyre feszültebb a helyzet Észak-Koreában. A phenjani vezetés ugyanis hadüzenetnek nyilvánította az ENSZ által kivetett gazdasági szankciókat, amit a Biztonsági Tanács az ázsiai ország atomfegyverkezési programja miatt konszenzussal fogadott el pénteken.

„Ez a szankciós határozat, amelyet az Egyesült Államok és követői manipuláltak, súlyosan megsérti a köztársaság szuverenitását és hadüzenettel ér fel.”

A büntetőcsomag az egyik legkeményebb az eddigiek közül, 90 százalékkal csökkenti az olajszállítmányok mennyiségét Észak-Koreába. A japán kormány üdvözölte a döntést, a szigetország felett több rakétát is átlőtt már a phenjani rezsim.

„A Biztonsági Tanács döntése erőteljes szankciók megszavazásáról azt jelzi, hogy a nemzetközi közösség elkötelezett a nyomásgyakorlás mellett” – mondta Yoshihide Suga, a japán kormány kabinetfőnöke.

Közben az amerikai hadsereg egyik tábornoka Európában állomásozó katonák előtt beszélt arról, hogy új háborúra kell felkészülni. Bár később a beszédről kiderült, hogy a tábornok szándékosan túlzott, és nem is utalt konkrét ellenségre, az amerikai kormány nem zárja ki, hogy az észak-koreai helyzet háborúvá fajulhat.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »