Hadilábon állunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztással

2014-ben az Európai Unióban a 15 + esztendőseknek több mint a harmada nem evett naponta gyümölcsöt és zöldséget, míg kevesebb mint a 15 százalékuk volt olyan, aki legalább naponta öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztott.

 

A napi öt adagos fogyasztást a WHO (Egészségügy Világszervezet) európai kampánya, az „ötöt egy nap alatt” támogatja, amely kimondja, hogy minden egyén egynapi zöldség- és gyümölcsadagjának el kéne érnie a 400 grammot, mégpedig a burgonyán és más keményítőtartalmú gumókon kívül.

 

Az európai uniós átlag alatt kullogunk

 

Az Eurostat adatai alapján Szlovákia az európai uniós átlag alatt helyezkedik el. 2014-ben a szlovákok 10,8 százaléka fogyasztott naponta ötször gyümölcsöt vagy zöldséget. Az egytől négy adagig terjedő zöldség- és gyümölcsfogyasztás a lakosság 42,6 százalékára jellemző, míg a szlovákok 46,3 százaléka egyáltalán nem eszik sem gyümölcsöt, sem zöldséget.

 

Fotó: delina.hu

 

2014-ben a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a britek, a dánok és a hollandok fogyasztották, míg a legkevesebbet a románok, bolgárok és a horvátok.

 

Az információk szerint a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást úgy befolyásolja a végzettség és a műveltség, hogy minél magasabb szintű az emberek végzettsége, a népesség annál nagyobb mértékben tarja be az „ötöt egy nap alatt” szabályt.

Forrás: sme.sk

Nyitókép: dietless.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »