Hadijátékkal emlékeznek az 1849-es szolnoki csatára

Több nemzet katonái, lovas huszárok, gyalogság, tüzérek csapnak össze az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékán, amellyel az 1849-es csatára emlékeznek Szolnokon vasárnap.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Szalay Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) a “Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ által szervezett eseményről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a hagyományőrző rendezvényt immár huszadik alkalommal rendezik meg a városban az évfordulóhoz legközelebbi hétvégén.

Hozzátette: 1849. március 5-én a szolnoki csata a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetét jelentette. Emlékeztetett: 167 évvel ezelőtt az akkor 14 ezer lelket számláló város mintegy ezer embert tudott küldeni a honvédek zászlai alá.

Udovecz György, a “Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnöke elmondta: a Honvédelmi Minisztérium által is támogatott hadijátékra az elmúlt évekhez hasonlóan csaknem 180 hagyományőrzőt várnak. Idén is érkeznek csapatok hazánk különböző tájairól, valamint Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból.

A program délután 14 órakor a Szabadság téren a csatában elesett honvédek emlékművének megkoszorúzásával kezdődik, majd a Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtti főhajtással folytatódik a Lengyel Légió utcában. A Kossuth téri hadijátékon tizenkét ágyú hangját lehet majd hallani, a csatában mindhárom fegyvernem – lovasság, gyalogság, tüzérség – képviselteti majd magát.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »