Hadi beruházásokra költene Trump

Hadi beruházásokra költene Trump

A hétfőn bemutatott amerikai költségvetési tervezet alapján Donald Trump és kormánya 1,5 ezermilliárd dollárt különítene el infrastrukturális fejlesztésekre és 23 milliárd dollárt határvédelemre.

A szövetségi beruházások terén előrevetített kiadáscsökkentéseket kritizálta John Yarmuth demokrata szenátor azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn előterjesztette a 4,4 ezermilliárd dolláros 2019-es költségvetési tervezetet – írja a Reuters hírügynökség. A tervezet semmibe veszi a „dolgozó családokat”, illetve hiányzik belőle az „erősebb társadalom jövőképe” – jelentette ki Yarmuth.

A tervezet mérsékelt inflációval és 2019-re 3,7 százalékosra visszaeső munkanélküliségi rátával számol, a következő három év során pedig legalább 3 százalékos gazdasági növekedést feltételez. A gyors ütemű GDP-bővülés különösen fontos lenne a republikánusok számára annak tükrében, hogy de­cemberben megszavazták a vállalati nyereségadót 35 százalékról 21 százalékra módosító adóreformot, ami összességében 1,5 ezermilliárd dolláros bevételkiesést okozhat a költségvetésben.

Szakértők szerint a 3 százalékos növekedés túlságosan optimista prognózis. A közgazdászok azt valószínűsítik, hogy a gazdaság bővülésének üteme ebben az évben még gyorsulhat, utána azonban visszaesés következhet be, amit a kormány a megnövekedett államadósságok mellett nem tud majd megfelelő mértékben ellensúlyozni – írja a Washington Post.

A tervezet szerint csökkentenének egyes, alanyi jogon járó szociális kiadásokat, az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare program költségeit például 236 milliárd dollárral szorítanák vissza a következő tíz év során, a veteránok egészségügyi ellátásának javítására ugyanakkor 85,5 milliárd dollárt szánnak. A republikánusok hangsúlyozták, hogy nem a kedvezményeket szüntetik meg, a költségcsökkentéseket az egészségbiztosítás megreformálásával szeretnék megvalósítani. A Fehér Ház a következő évtizedben a szövetségi költségvetési hiányt több mint 3 ezermilliárd dollárral csökkentené.

Trump a 2019-es költségvetési évben 716 milliárd dollárt különítene el katonai kiadásokra, és a hétfőn bemutatott terv tartalmazza az amerikai–mexikói határon építendő fal költségeit is – ez 18 milliárd dollárt tenne ki a határvédelemre szánt 23 milliárd dollárból, de 571 millió dolláros kiegészítő finanszírozás keretében kétezerrel növelnék a vámhatósági és bevándorlási hivatal tisztviselőinek számát is. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) működéséhez való hozzájárulását 4,5 százalékkal növelné az USA, az ópiáttartalmú kábítószerek fogyasztásának visszafogására és a kábítószerfüggők kezelésére pedig 13 milliárd dollárt irányoznak elő.

A tervezet mindezeken túl tartalmazza a megígért infrastrukturális beruházásokra szánt keretet is – 1,5 ezermilliárd dollárt különítene el a Fehér Ház a következő tíz év során utak és hidak építésére, valamint energiainfrastruktúrával kapcsolatos befektetésekre. Elemzők szerint Trump az infrastrukturális beruházások kezelésének módját is megváltoztatná: nagyobb felelősség hárulhat a szövetségi államokra, ez pedig a helyi adók emelkedését vetíti előre.

A továbbiakban megkezdődhet a kétpárti egyeztetés a felvázolt tervezetről. A javaslat megszavazásához a demokrata párti politikusok voksára is szükség lesz, hiszen a 100 tagú szenátusban 60 képviselőnek kell jóváhagynia, a republikánusok többsége pedig csupán 51:49 arányú.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »