Hadházy Ákos most talán már esküt tesz, de ettől még semmi nem változik

Hadházy Ákos most talán már esküt tesz, de ettől még semmi nem változik

Október 10-én leteheti az esküjét a független országgyűlési képviselő, aki májusban bojkottálta a parlamenti alakuló ülését, utána pedig már nem kapott lehetőséget Kövér László fideszes házelnöktől az eskütételre, ezért fél éve nem gyakorolhatja a képviselői jogait, valamint nem kap fizetést. Az ellenzéki politikus azonban továbbra sem tervezi, hogy részt vesz a törvényhozás munkájában. A jövőben ezt valószínűleg törvény tiltja majd.

„Nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában” – Hadházy Ákos ezt még áprilisban, közvetlenül a megválasztása után mondta. A Zuglóban egyéni mandátumot szerzett független képviselő a többi ellenzéki pártot, például az őt támogató Momentumot is megpróbálta rávenni, hogy kövessék a példáját. „A látszata se álljon fenn annak, hogy egyfajta díszellenzéki szerepet látnak el a képviselők” – folytatta akkor.

Hadházy Ákos már fél éve nem tette le az esküjét, ezért nem gyakorolhatja a képviselői jogait:

  • nem szólalhat fel az Országgyűlés plenáris ülésén,
  • nem intézhet kérdést a kormányhoz,
  • nem interpellálhat,
  • nem terjeszthet be javaslatokat,
  • nem vehet részt a bizottsági munkában,
  • nem szavazhat és
  • nem kap fizetést.

A tevékenységét adományokból finanszírozta, az Országházba pedig egyszer egy olasz turistacsoporthoz csapódva jutott be. A legutóbbi hírek szerint október 10-én, hétfőn már leteszi az esküjét, de az RTL.hu-nak azt mondta, hogy ettől még semmi sem fog megváltozni, tehát továbbra sem akar részt venni a parlamenti munkában.

Erre a helyzetre a jogalkotók sem készültek fel, ezért a törvényhozás igazságügyi bizottságának tagjai megpróbáltak kiutat találni belőle. „Az eskütétel nem joga, hanem kötelezettsége a képviselőnek. (…) A kötelezettségeknek pedig eleget kell tennie” – fogalmazott szeptember végén Vejkey Imre, a testület KDNP-s elnöke.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az igazságügyi bizottság végül elfogadott egy eseti jellegű állásfoglalást, amelyben megállapítják, hogy jelenleg egyetlen jogszabály sem határozza meg a képviselők eskütételének legkésőbbi lehetséges időpontját, Hadházy Ákos pedig rosszhiszeműen a választók bizalmával visszaélve járt el, amikor nem vette fel a munkát. A testület ezért azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Ausztria, Lengyelország, Észtország és Litvánia mintájára Magyarországon is fogadjanak el egy törvénymódosítást, amelynek alapján az eskütétel bepótlását a képviselőnek kell kérelmeznie, és ha ezt egy bizonyos ideig nem teszi meg, akkor elveszíti a mandátumát.

Az igazságügyi bizottság azt nem mondta meg, hogy mennyi legyen ez a türelmi idő, de emlékeztettek az Alaptörvényre, amely szerint ha egy képviselő egy évig nem vesz részt a parlament munkájában, akkor elbúcsúzhat a mandátumától.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »