Hadházy Ákos: Hazaárulás a kelebiai tehervasút

Hadházy Ákos: Hazaárulás a kelebiai tehervasút

Ami a kelebiai vasúttal történik, az nem egyszerű korrupció, hanem hazaárulás – mondta az LMP társelnöke, Hadházy Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet a felújításra kerülő Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának költségei kapcsán tartottak. Mint ismert, a jelenlegi becslések szerint legalább 750 milliárd forintba kerülő, 85 százalékban a magyar államnak nyújtott kínai hitelből finanszírozott beruházás során kétvágányossá teszik a magyar–szerb határtól, Kelebiától Budapestig tartó vasútvonalat, és alkalmassá teszik arra, hogy a tehervonatok akár 160 kilométer per órás sebességgel haladhassanak rajta. A beruházás célja, hogy a kínai áruk gyorsabban jussanak el a görögországi Pireusz kikötőjéből Európába. Ezzel csak az a baj, hogy ez inkább Kína érdeke, mintsem Magyarországé, amely legfeljebb a növekvő vámbevételekben reménykedhet. Ráadásul a vasútvonal elkerüli a magyar nagyvárosokat, így a személyszállításban sem lesz jelentősége.

Az sem mellékes, hogy Hadházy Ákos szerint a beruházás igencsak túl van árazva. A tervezett vasútvonal 4,5 milliárd forint per kilométeres árával sokkal magasabb színvonalú szupervasutak költségeivel vetekszik: a most átadott Berlin–München ICE vonal átszámítva kilométerenként nagyjából 5,9 milliárd forintba került. A vonal magában foglal több mint 20 alagutat, 300 vasúti és 170 közúti hidat, míg a Budapest–Belgrád vonal szinte teljesen sík terepen fut majd.

Hírdetés

További körülmény, hogy a sajtótájékoztatón felszólaló Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint semmiféle gazdasági realitása nincs, hogy Kína Európa felé irányuló kereskedelmi forgalma a Budapest–Belgrád vasutat használná majd a jövőben. Ennek egyik oka, hogy a görögországi Pireusz és Belgrád közötti vasútvonal rendkívül rossz állapotban van, amelynek jövőbeni felújításáról egyelőre nincsenek hírek.

Az Iránytű Intézet friss felmérése szerint a magyar lakosság többsége sincs elragadtatva a kínai hitelből építendő vasút ötletétől. A megkérdezettek 56 százaléka nem tartja szükségesnek a vasútvonal megépítését, 31 százalékuk szerint viszont szükséges a beruházás. Kizárólag a Fidesz-KDNP táborában alkotnak többséget (51 százalék) a vasútvonalat támogatók. Legkevésbé az LMP támogatói tartják szükségesnek, de minden választói csoportban abszolút többséget alkotnak a vonalat nem támogatók.

A vasútvonal kapcsán tartott sajtótájékoztató eredetileg a Képviselői Irodaházban lett volna megtartva, Kövér László házelnök azonban nem engedélyezte Jeszenszky Géza részvételét az Országgyűlés fennhatósága alá tartozó épületben. Külön engedély szükséges ugyanis ahhoz, hogy országgyűlési képviselőkön és más tisztségviselőkön kívül egyéb személy is tarthasson sajtótájékoztatót. Lapunk kérdésére Jeszenszky elmondta, Kövér indoklás nélkül utasította el az engedélyt, mert nem kívánt eltérni a szabályzattól. – Vissza felé sült el az intézkedés, mert növelte a sajtóérdeklődést. Régóta ismerem Kövér Lászlót, ült ő már nálunk is itthon a fotelban. Elvhű ember, hiszen a szabályoktól egy régi ismerős és egy volt miniszter kedvéért sem tért el – tette hozzá Jeszenszky.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »