Hackerek próbálják megzavarni az amerikai választást?

A korábbihoz képest több internetes behatolási kísérletet tapasztaltak az Egyesült Államok szavazói regisztrálási adatbázisaiba – közölte szerdán James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője.

A FBI-igazgató a képviselőház igazságügyi bizottságában kijelentette, hogy az FBI „nagyon éberen figyeli” az orosz hackereket, akik megpróbálhatják megzavarni az amerikai választást.

Az Egyesült Államokban folyamatos az aggodalom amiatt, hogy Oroszország vagy más országok hackerei képesek megzavarni a választási számítógépes rendszereket. Mivel két államban – Illinois-ban és Arizonában – bebizonyosodott, hogy hackerek vették célba a helyi választói adatbázisokat, az FBI a múlt hónapban figyelmeztette az állam választási tisztviselőit, hogy fokozzák a kiberbiztonságot.

Külső „letapogató tevékenység”

A hivatalvezető azt nem mondta el, hogy hol történtek a behatolások, további részletekkel sem szolgált. Azonban elmondta: az FBI vizsgálódik, hogy megértse, pontosan mit is akarnak az oroszok az amerikai politikai intézményekkel és a választási rendszerrel. Hozzátette, hogy hivatala külső „letapogató tevékenységet” is felderített, amely szerinte a hackelést megelőző folyamat.

Comey szorgalmazta, hogy az államok forduljanak tanácsért a belbiztonsági minisztériumhoz annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak számítógépes rendszereik biztonságáról.

Gépek széles köre

Egy másik meghallgatáson a törvényhozásban Andy Ozment, a belbiztonsági minisztérium kiberbiztonságért és a távközlésért felelős államtitkár-helyettese igyekezett eloszlatni a honatyák aggodalmait. Kijelentette: a kormány bízik az amerikai választási rendszer általános épségében. Mint mondta, a szövetségi kormány az államokkal karöltve munkálkodik azon, hogy ne legyen behatolás a rendszerbe, a szövetségi hatóságok ugyanakkor nem szándékoznak átvenni a helyi, állami választási rendszer felügyeletét.

Ozment egyben hangsúlyozta, hogy kibertámadás nem változtathatja meg a választás eredményét. A különböző államokban gépek széles köre üzemel, nem mindegyik van összekötve egymással. Helyben vannak más felügyeleti rendszerek is, ezeknek többsége nincs összekötve a világhálóval – mondta az államtitkár-helyettes.

Egy orosz férfi szervereiről támadtak

A The New York Times később arról számolt be, hogy megtalálták azt az orosz fiatalembert, akinek a szervereiről elkövették az amerikai Demokrata Párt és két amerikai szövetségi állam számítógépes rendszere elleni hackertámadásokat.

A 26 éves Vlagyimir Fomenko – akit a lap úgy jellemez, hogy tetoválásokkal ékesíti magát, gördeszkázik, és kisvállalkozásban egy bérelt lakásban szervereket ad bérbe – a mongol határhoz viszonylag közeli, nyugat-szibériai Bijszk városában él.

A ThreatConnect nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég nyomozta ki, hogy az ő szerveréről törték fel a Demokrata Országos Konvenció (a demokrata párt vezető szervének) számítógépes rendszerét, valamint megkísérelték feltörni Arizona és Illinois állam választási rendszerének számítógépeit is.

Vlagyimir Fomenko – a The New York Times helyszínen járt tudósítója szerint – szívesen beszél az ügyről, sőt némi szarkazmussal azt mondta: ha az FBI bizonyítékot mutat fel az Arizonában és lllinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor készen áll megosztani az FBI munkatársaival az ő információit is, és átad IP-címeket, naplófájlokat, mindent, ami alapján beazonosíthatók a szerverét használó hackerek. Mindazonáltal leszögezte: nem törődik azzal, hogy kinek adja bérbe a szervert. Kliensei között állítólag vannak pornóval foglalkozók is.

Moszkva visszautasította a vádat

A Fomenkóhoz vezető nyomozás az Egyesült Államokban még júniusban kezdődött, azt követően, hogy megpróbálták feltörni a két említett állam választási rendszerének számítógépeit. Az amerikai szakemberek azonnal orosz hackerekre gyanakodtak, gondolván, hogy Moszkva megpróbálja megingatni az amerikai polgárok hitét a saját választási rendszerükben. Az FBI által felkért biztonságtechnikai cég pedig beazonosította Fomenko szervereit, amelyek a többi között Hollandiában, Kaliforniában, New York államban és Moszkvában működnek. A hackerek nyolc internetes címet használva támadtak, bonyolult áttéteken keresztül.

Moszkva mindig tagadta, hogy köze lett volna a hackertámadásokhoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Bloombergnek szeptemberben adott interjújában szintén visszautasította a vádat, de kérdésbe fogalmazott állításával – „Számít egyáltalán, hogy ki csente el az adatokat?” – tovább erősítette az amerikaiak gyanakvását.

Vlagyimir Fomenko a The New York Timesnak egyelőre csak annyit mondott, hogy klienseit csupán a becenevükön ismeri, személyesen soha nem is találkozott velük, a szolgáltatást online rendelték meg, és a fizetést is interneten keresztül bonyolították.

A szervereket bérbe adó nyugat-szibériai férfi közleményt is kiadott, amelyben nem tagadta ugyan, hogy hackerek használják a szervereit, de leszögezte, hogy szeptember 15-ig nem volt tudomása arról, hogy amerikai államok számítógépei ellen intéztek támadásokat róluk. Fomenko azt is hangsúlyozta: nem ismeri ugyan, hogy kik az elkövetők, de belső adatbázisát áttekintve biztosan nincs közük az orosz nemzetbiztonsági szervekhez.

A The New York Times tudósítóján keresztül pedig segítséget ígért ahhoz, hogy annak a 60 IP-címnek a révén, amelyet a hacker használt, az FBI eljuthasson magához a számítógépes bűnözőhöz is.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje egyértelműen Oroszországot tette felelőssé a hackertámadásért, és azt ígérte: elnöksége idején az Egyesült Államok ugyanúgy fog reagálni a hackertámadásokra, mint az országot érő bármilyen más agresszióra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »