Háborús tájak a Fotóhónapon

Háborús tájak a Fotóhónapon

A héten nyitják meg a 28. Fotóhónap kiállításait a pozsonyi galériákban, múzeumokban és a főváros egyéb kiállítóhelyein. Ez évben is kb. harminc tárlat várja az érdeklődőket – tizenhat ország művészeinek munkáival. Az idei nemzetközi kiállítássorozat témája a háború és az emberi test.

A háború nem teljes valóságában van jelen a képeken. Olyan fotóanyagot válogattak e témában az egyes kiállításokra, amelyek a megszokott háborús képsoroktól eltérően a háborúk utáni helyszínek állapotát, újraéledését ábrázolják, akár a közelmúlt konfliktusai, akár az első világháború színtereiről.

Simon Norfolk Afganisztánban és Irakban járva a lerombolt vidéki tájat és az ott élő embereket fotografálta, arra törekedve, hogy láttassa, miként éli mindennapjait a háború sújtotta övezet polgári lakossága. Norfolk Káosz és nyugalom című kiállítása, melyen táj-, illetve életképek láthatók háborús terepekről, az Sznf téri Művészetek Házában látható. 

Háború pusztította helyszíneket fotografál az osztrák Florian Rainer, a Fotóhónap Portfolio Review versenyének tavalyi győztese, aki lehetőséget kapott egy önálló kiállításra is. A szürke zóna című tárlata – a Donbasz vidéki helyzetet megörökítő fotósorozatának darabjaival – a Galéria F7-ben kapott átmeneti otthont. 

Hírdetés

A hagyományokhoz híven a világ fotóművészete nagyjainak is szentel egy blokkot a Fotóhónap. Az Sznf téri Művészetek Házában retrospektív kiállításon mutatják be Marc Riboud (1923–2016) francia riportfotós munkásságát. A fotós keleti utazásain készült, mára klasszikussá vált felvételek költöznek be a kiállítás idejére a pozsonyi kiállítótérbe, köztük Marc Riboud legismertebb felvételei: a vietnami háború elleni tüntetésén készült Fiatal lány virággal című kép, valamint az Eiffel-torony festője, amely 1953-ban a Life magazinban jelent meg, s egy derűs emberi pillanatot örökít meg, ahogy egy férfi biztosítókötél nélkül a vasszerkezet felületét mázolja. Nem kevésbé lenyűgözőek a Huangshan, a mennyek fővárosa című sorozatának darabjai. Marc Riboud bárhol is fotózott a világban, a környezetből mindig is az embert helyezte képei középpontjába. A neves francia fotográfus a Magnum fotóügynökség munkatársa volt. 

A Fotóhónapot idén is gazdagítja magyar anyag. A Pozsonyi Magyar Intézet kiállítótermében látható november 30-ig Török László Poézis című kiállítása. A Balázs Béla-díjas fotóművész életművének kiemelkedő alkotásai a Bari Károly segítségével készült Cigányok című sorozata mellett az irodalmi ihletésű képei, melyek nem illusztrálják a verseket, hanem maguk is poétikusak – ezek darabjai is helyet kaptak a pozsonyi kiállításon, melynek kurátora Kincses Károly fotótörténész.

Korniss Péter Változások című kiállításának a Pozsonyi Városi Galéria ad otthont. A kolozsvári születésű fotóművész munkássága az egyik leggazdagabb közép-kelet európai fotográfiai életmű. A Mirbach-palotában ma 17.30-kor nyíló Korniss-kiállításon a hagyományos paraszti kultúra asszonyai elevenednek meg a 70-es, majd a 90-es években készült, a globalizáció térhódítására reflektáló képeken, valamint az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, az erdélyi Szék község asszonyait Budapestig követő fotósorozat darabjain. Az ötven évet átfogó kiállítás képeit végigtekintve a történelmi folyamat érzékeltetése mellett Korniss fotográfusi munkásságának változása is nyomon követhető. A kiállítás kurátora Kovács Krisztina. A Változások képei január 13-ig tekinthetők meg.

A magyar fotóművészek kiállításai a Fotóhónap gerincét alkotó, a Közép- és Kelet-Európa fotóművészetét prezentáló szekcióba tartoznak. Ugyanezt a vonalat képviseli a Szlovénia Pozsonyi Nagykövetségén látható Different Worlds 2017 című kiállítás. Ljubljanában fiatal művészek számára évenként meghirdetett nemzetközi verseny a Different Worlds Competition. A Pozsonyba érkező kiállítás az aktuális évfolyam első három helyezettjét mutatja be, fiatal szlovén fotográfusokkal együtt. A harmadik helyen végzett Zellei Boglárka Éva; a pozsonyi látogatók a bemerítési szertartásokat bemutató sorozatával ismerkedhetnek meg. 
A Fotóhónap kiemelt témaköre a testábrázolás; ez koncentráltan a ZOYA Galériában látható Bodyfiction című tárlaton jelenik meg. Jeles hazai fotográfusok önálló kiállításai a fotó- és a képzőművészet kapcsolódásait mutatják; köztük van Rónai Péter tárlata, melyet a hét végén nyitnak meg az Open Galleryben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »